kako_uspjesno_lagati_lazite_uvjerljivo

Kako uspješno lagati | Lažite uvjerljivo

Za početak, bilo bi pametno napomenuti da lagati nije lako. Nekima je u krvi a nekima nije, a definitivno nije neizbježno. Puno puta se zateknemo u situaciji kada naprosto moramo izreći laž. No, je li sve to moralno? Ovaj “kako” će vas naučiti male tajne velikih majstora laganja.

Kako lagati bez posljedica: Smjernice za sigurno laganje

1. Pažljivo razmotrite posljedice

Većinu puta je potrebno nabrzinu odlučiti lagati ili ne. Zato dobro razmislite da li će konačan rezultat biti vrijedan laži, što sve može poći krivo i možete li vi s tom laži ostati “oštećeni”.

2. Laž prijatelju

Ako lažete bliskom prijatelju znajte da će on te informacije jako lako moći provjeriti. Zato: prije nego li počnete govoriti laž sve dobro smislite: okolinu, ljude, sve do detalja, te krenite lagati. Nemojte naglašavati neke pojedinosti koje će se definitivno dogoditi, koga ćete sigurno sresti itd. Ostanite na neutralnim činjenicama.

3. Strah od laganja

Ako vas je strah, nemojte lagati. Vaš “protivnik” će najvjerojatnije nanjušiti laž već izdaleka, a sigurno stoji do vas, tako da ovo baš i nije pametna ideja. Ako ste uplašeni, samo se povećava šansa da budete otkriveni.

4. Laž s alibijem

Ako ste se odlučili lagati i već ste ispričali što ćete raditi (sutra popodne) i s kime ćete biti, dobro je imati prijatelja, koji će vas izvući iz ovakvih situacija i biti vam alibi za sve iznenadne pozive, koji će znati što ćete raditi premda ga niste uopće obavjestili. Ipak, velika je mogućnost da će vaš “napadač” nazvati tu osobu i sve provjeriti, ako sumnja.

5. Iskrenost kao bolja opcija

Planiranje laži može biti komplicirano i zahtijeva puno truda. Lakše je ne lagati jer su pripreme za dobru laž opsežne. Bolje je reći istinu koja je zakamuflirana tako da ne povrijedi osobu, nego se odlučiti za laž koja može izazvati veće povrede kada bude otkrivena.


Ovaj članak služi isključivo kao edukativan sadržaj koji istražuje kako ljudski mozak reagira na laži. Cilj nije poticanje na laž! Ako lažete, prije ili kasnije ćete biti uhvaćeni na djelu. Istina, ma kako bolna bila, uvijek je bolja opcija.

Ana Janušić