kako-zivjeti-po-kodeksu-samuraja-bushido-drevni-kodeks-samuraja-kako-hr

Kako živjeti po kodeksu samuraja | Bushido drevni kodeks samuraja

Živjeti po samurajskom kodeksu može se ostvariti tako da se usvoji kao osobni kodeks. U prijevodu samuraj znači „onaj koji služi“. Feudalni samuraji u Japanu živjeli su po bushido kodeksu koji znači „Put ratnika“. Usvojite ove principe i postanite moderni ratnik bez oružja.

Bushido je drevni kodeks samuraja, moralnih načela koji su vodili japanske samuraje, hrabre, ponosne i odane osobe indiferentne prema boli i smrti. Ovaj kodeks samuraja je proizašao iz dugog stoljeća vojničkog života i prenosio se usmenom tradicijom. Vrijednosti koje bushido najviše cijeni su pravednost, hrabrost, dobrohotnost, pristojnost, iskrenost, čast i lojalnost.

Bushido se ne može u potpunosti shvatiti bez poznavanja japanske povijesti i kulture u čijem su temelju. U prošlosti, samuraji su bili ključna figura u japanskom društvu, obnašajući funkcije vojnika, službenika i čuvara tradicije. Bushido je bio njihov životni stil i vodilo ih je u svakodnevnim situacijama, kako u ratu tako i u miru.

Njegove korijene možemo pratiti u drevnim japanskim viteškim tradicijama, poput zen filozofije i konfucijanskih učenja, koje su oblikovale samurajske načine života. Ovaj kodeks je razvijen tijekom stoljeća i stalno se prilagođavao u skladu s potrebama vremena. Međutim, temeljne vrijednosti su ostale nepromijenjene i danas su još uvijek žive u japanskom društvu.

1. Hrabrost

Uvijek slijedite viši put. Težite da učinite nešto pravedno. Štitite one koji ne mogu sami sebe. Samuraj je voljan umrijeti za priliku da pobjedi protivnika.

2. Odanost

Odlučite čemu ste to odani i budite vezani dužnošću prema tome. Vaša dužnost može biti vaša obitelj, vaša religiozna vjerovanja i vaša zemlja. Samuraj je vezan zakletvom odanosti onome kome služi.

3. Čast i samopoštovanje

Živite kao da vaša svaka radnja ima buduće značenje. Pokažite poštovanje prema onima koje volite. Težite usavršavanju u svemu što je bitno. Nastavite rasti i postanite majstor svog zanata

4. Pristojnost, poštovanje i služba

Odnosite se prema svima sa poštovanjem. Budite na raspolaganju onima oko sebe. Pomognite starcu da pređe ulicu. Samuraji su bili gospoda feudalnog doba.

5. Samokontrola

Nikad nemojte izgubiti samokontrolu na vašem putu. Suzdržite se od svega što vam može učiniti ne čast na vašem putu. Čak i u bitci samuraji su bili smireni.

6. Entuzijazam

Budite od pozitivnog utjecaja na ljude. Težite tome da ohrabrite ostale da uspiju. Živite kao da vam je svaki dan posljednji, jednog dana ćete biti u pravu.

U knjizi “Bushido” autor nam pruža jedinstveni uvid u ovaj fascinantni dio japanske prošlosti i pomaže nam razumjeti izvore bushida i njegov utjecaj na japanski narod, njegovu povijest i kulturu. Ova knjiga je vrijedan izvor znanja za one koji žele bolje razumjeti japansku tradiciju i kulturu.