alergija-na-propolis-kada-i-kako-uzimati-propolis-kako-hr

Alergija na propolis | Kada i kako uzimati propolis

Propolis ili pčelinje ljepilo je pčelinji proizvod koji se od davnina koristi u pučkoj, a posljednjih desetljeća i u konvencionalnoj medicini kao pomoćno terapeutsko sredstvo (adjuvans). Kemijski sastav propolisa poznat je tek u novije vrijeme i on bitno ovisi o njegovom porijeklu.

Nadalje, treba uvijek imati na umu pored potencijalnih dobrobiti i moguće, iako rijetke, nuspojave koje se javljaju uglavnom kod osoba sklonih alergijama.

Što je propolis

Propolis je ljepljiva smolasta tvar koja nastaje preradom biljnih sokova koje pčele sakupljaju sa različitih biljaka, uglavnom jablanova i zimzelenog drveća. Naziv „propolis“ potječe od grčkih riječi pro = prije, ispred, za i polis = grad, što se prevodi kao „ obrana za grad“ ili „branitelj grada“. Tako se košnica („grad pčela“) pomoću njega štiti od napada uljeza, uključujući infekciju.

Pčele proizvode propolis i koriste ga da bi se zaštitile i stvorile u prirodi najsterilniji poznati prostor. Osim što ima ulogu da zabrtvljuje (tj. zatvara postojeće rupe i pukotine ), popravlja i pojačava sveukupnu strukturu košnice, propolis ima i ulogu imunološkog sustava u košnici tako što djeluje protuibakterijski, proturvirusno i protugljivično.

Kemijski sastav propolisa

Propolis se najvećim dijelom sastoji od ljepljive smole, koja je obično kontaminirana peludom, pčelinjim voskom, prašinom, i drugim materijalima, što ovisi o klimi, zemljopisnom položaju gdje se košnice nalaze, prevladavajućoj vegetaciji, kao i prisutnosti zagađivača okoline na tom području.

Upravo zbog navedenih razloga, sastav propolisa može jako varirati, pa ne postoje standardne upute o doziranju, već se treba pridržavati uputa proizvođača propolisa odnosno propolisnog proizvoda kojeg smo nabavili. Tako, iako se za propolis zna već tisućama godina, znanje o njegovom kemijskom sastavu datira od pred svega nekoliko desetljeća.

On je složen i sadrži otprilike:

  • 55% smole i balzama
  • 7,5% – 35% voskova
  • 10% hlapljivih ulja
  • 5% peluda
  • 5% masnih kiselina
  • 4,4% razne nečistoća (npr. ostaci pesticida, tragovi zagađenja okoliša)
  • terpene
  • taninske tvari
  • izlučevine pljuvačnih žlijezdi pčela
  • ”akcidentalne” spojeve

Propolis je bogat aminokiselinama, te ima visoki sadržaj vitamina, uključujući bioflavonoide (koji imaju poznato antioksidansno djelovanje). Tako od vitamina sadrži vit.B1, B2, B6, C, E, nikotinsku kiselinu i pantotensku kiselinu, te slijedeće minerale: natrij, kalij,magnezij, kalcij, barij, bor (u tragovima), stroncij, cink, kadmij, silicij, olovo, selen (u tragovina), nikal, krom, mangan, titan, srebro, bakar, kobalt, molibden, vanadij.

Mjere opreza

Osobe koje boluju od astme trebale bi izbjegavati propolis jer bi kemijski spojevi koje on sadrži mogli izazvati astmatični napad. Iako do sada nije zabilježen niti jedan slučaj križne reakcije, osobama koje su alergične na ubode pčela savjetuje se izbjegavanje propolisa zbog moguće pojačane osjetljivosti na bilo koji pčelinji proizvod.

Oralni propolis može uzrokovati alergijske reakcije kod osoba koje su alergične na pelud. Budući da propolis porijeklom može biti iz bilo kojeg dijela svijeta, pelud koju on sadrži može potjecati od različitih biljaka, a ne samo od biljaka koje rastu na području gdje je sam proizvod kupljen. Iz tog razloga, osobe s alergijama na bilo koju vrstu biljnog peluda moraju biti oprezne kada uzimaju propolis na usta.

 

Alergija na propolis – Nuspojave

 

Propolis rijetko uzrokuje nuspojave i one se uglavnom javljaju kod osoba koje su alergične na ubode pčela. Tako je kod njih zabilježena pojava bolne osjetljivosti usne šupljine nakon oralne, odnosno pojava osipa na koži nakon lokalne primjene propolisa. Također je zabilježena pojava kontaktnog dermatitisa u vidu osipa među pčelarima i drugim osobama koje dolaze u izravni dodir sa propolisom ili proizvodima koji ga sadrže.

Interakcije

Do sada je napravljen mali broj pouzdanih studija o propolisu, pa moguće interakcije između njega i lijekova, hrane i drugih dijetetskih pripravaka nisu u potpunosti poznate. Nisu zabilježene interakcije između propolisa i lijekova, kao ni drugih biljnih preparata ili hrane.

Visoki postotak alkohola u nekim propolisnim tinkturama može uzrokovati povraćanje ako se uzimaju zajedno sa disulfiramom (Antabus) ili metronidazolom (Flagyl).

Trudnoća i dojenje

Budući nema dovoljno informacija o učinku propolisa tijekom trudnoće i dojenja, propolis se službeno ne preporuča u ovim stanjima. Trudnice trebaju posebno izbjegavati propolisne tinkture zbog visokog udjela alkohola (od 15 do 90%).

Ana Janušić