alergijska_reakcija_na_dlaku_kucnog_ljubimca_kako_ublaziti_alergiju_na_psa_macku

Alergijska reakcija na dlaku kućnog ljubimca | Kako ublažiti alergiju na psa, mačku

Alergije su nenormalne reakcije imunog sustava prilikom kojih dolazi do pokretanja obrambenog mehanizma u našem tijelu, kako bismo se suprotstavili potencijalno opasnim supstancama iz neposredne okoline sa kojima dolazimo u dodir – polen, životinjske dlake, ugriz insekta, hrana i drugo.Alergije su nenormalne reakcije imunog sustava prilikom kojih dolazi do pokretanja obrambenog mehanizma u našem tijelu, kako bismo se suprotstavili potencijalno opasnim supstancama iz neposredne okoline sa kojima dolazimo u dodir – polen, životinjske dlake, ugriz insekta, hrana i drugo.

Alergijsku reakciju može izazvati bilo što, a intenzitet samih alergija može varirati od onih bezazlenih i iritantnih pa sve do onih opasnih po život.

Dlake životinja

 Proteini koje luče štitne žlijezde u koži životinja i oni koji se nalaze u njihovoj pljuvač ki također mogu biti uzrok alergijskih reakcija kod nekih ljudi. Međutim, alergija se ne mora  odmah pojaviti, već se može polako razvijati tijekom dužeg vremenskog perioda, čak i do dvije godine, a do potpunog nestanka simptoma dolazi tek mjesecima nakon prekida kontakta sa životinjom.

Ukoliko je kućni ljubimac pokretač alergije, rešenje bi bilo da mu zabranite pristup u spavaću sobu, izbjegavate tepihe u stanu i redovno kupate ljubimca. Također bi vam od velike pomoći bilo i svakodnevno usisavanje prostorija. Ako alergijske reakcije postanu potencijalno opasne po život, najbolje rešenje je ukloniti ljubimca iz kuće.

Svi kućni ljubimci sa dlakom ili krznom šire oko sebe sitne molekule, potencijalne alergene. Oni se nalaze svuda, u njihovoj koži, pljuvački, urinu, itd.

Psi

Kada su psi u pitanju, bez obzira na to da li su kratkodlaki ili dugodlaki, mogu biti uzrok alergije nekog od ukućana.

Koliko dužina dlake utiče na jačinu alergije?

Smatra se da je dlaka koju vaši ljubimci ostavljaju za sobom, a na kojoj se nalaze i ostaci odbačene kože, zapravo glavni izazivač alergija. Količina dlake nije od presudnog značaja. To znači da psi koji imaju dužu dlaku neće biti češći izazivači alergija od pasa koji imaju kratku dlaku. Neki ljudi su osjetljiviji na kratkodlake pse, pa je samim tim i vjerojatnost za pojavu alergije različita.

Koji se psi linjaju manje od drugih?

Iako ne postoji nijedna rasa pasa koja nije potencijalni izazivač alergije, to vas nikako ne treba odvratiti od čuvanja jednog ili više ljubimaca.

Kada je riječ o tome u kojoj je mjeri pas alergijski opasan, u prvi plan se kao mnogo bitnije ističu individualne karakteristike samog psa, dok njegova rasa ili pol ostaju u drugom planu. Uslijed toga, oni psi koji imaju više peruti (odbacuju suhu kožu u većim količinama) u većoj mjeri šire supstance koje izazivaju alergiju. Čak postoje i rase kod kojih je to perutanje kože nasljedno: koker španijel, labrador, zlatni retriver, njemački ovčar.

Mačke – česti izazivači alergija

Kao i kad je riječ o psima, i među mačkama ne postoje one koje ne izazivaju alergiju. I mačja pljuvačka sadrži supstance koje pokreću alergiju. Kao i kod pasa, dužina dlake nije mjerilo jačine alergije. Neke rase mačaka, poput sibirske mačke i ruske plave mačke, smatraju se manje opasnim kod izazivanja alergijske reakcije.

Najčešći simptomi alergije na kućne ljubimce

Alergije koje izazivaju kućni ljubimci imaju iste simptome kao i ostale alergije koje utječu na dišne puteve: jak i učestali kašalj, astma, svrab u predjelu očiju, suzenje i crvenilo očiju, curenje iz nosa, kihanje, svrab, kožni osip.

Ukoliko je neko u obitelji sklon alergijama, potrebno je napraviti analizu i otkriti na koje je sve to supstance alergičan, jer uzrok ne biti kućni ljubimac.

Kako možete umanjiti učinak alergije?

•             Držite svog kućnog ljubimca što dalje od spavaće sobe

•             Izvodite ga što češće u šetnju i igrajte se vani s njim.

•             Poslije svakog kontakta sa ljubimcem, obavezno operite ruke.

•             Kupajte svog ljubimca barem jednom tjedno.

•             Redovno čistite tepihe i staze, kao i ostala mjesta na kojima vaš kućni ljubimac provodi dosta vremena.