Kako prepoznati trovanje olovom

Anemija – kako otkriti i spriječiti anemičnost

Slabokrvnost (anemija) česta je pojava kod male djece, a naročito kod dojenčadi i nedonošene djece. Smanjuje se broj crvenih krvnih tjelešaca ili njihovih sastojaka. Najčešći razlog jeste nedostatak željeza. Taj nedostatak nastaje uglavnom uslijed nepravine prehrane ili zbog nedovoljnog iskorištavanja željeza u crijevima.

Novorođenče se rađa sa stanovitom zalihom željeza, međutim, ona je dovoljna samo za normalan razvitak crvenih krvnih tjelešca u prvih šest mjeseci. Kod nedonošene je djece, zbog preranog rođenja, zaliha željeza izrazito mala, pa se slabokrvnost javlja češće i ranije.

Uzroci slabokrvnosti mogu biti jednolična i dugotrajna prehrana hranom koja se sastoji pretežno od brašna i mlijeka, bez voćnih sokova, povrća i drugih namirnica bogatih željezom. Uzrok može biti i dugotrajno oboljenje probavnih organa i zarazne bolesti.

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME

Znakovi se obično javljaju postepeno. Djeca postaju prozirno blijeda, odbijaju hranu, troma su i cendrava. Česta je pojava da jedu zemlju, zid, a i druge tvari. Izgled djeteta može katkad i varati.

Tako i naoko dobro uhranjena djeca mogu biti slabokrvna, dok mršava i blijeda nisu bolesna. Čim se posumnja na slabokrvnost dijetetu treba pregledati krv, jer se jedino na taj način može sigurno ustanoviti bolest.

KAKO SPRIJEČITI ANEMIJU

Da bi se bolest spriječila dojenčetu treba već u drugom mjesecu života davati željezo u obliku kapi (orferon pet do deset kapi dnevno), sve do četvrtoga mjeseca, kada se dodaje povrće, a nešto kasnije i meso, pa se na taj način dobivaju dovoljne količine željeza. Kad se slabokrvnost već pojavi, dijete će uz svoju normalnu hranu i njegu dobivati posebno i preparate željeza i C vitamina, a važno je da dijete ne oboli od nekih zaraznih bolesti i proljeva.