biljke_koje_se_upotrebljavaju_kod_astme_bronhitisa_i_plucnih_bolesti

Biljke koje se upotrebljavaju kod astme, bronhitisa i plućnih bolesti

Biljke su od pradavnih vremena korištene u svrhu liječenja. Grind elija, divlja mrkva, plućnjak, troskot i mnoge druge biljke su samo primjeri bogatstva našeg biljnog svijeta. Bogate ljekovitim tvarima, ove biljke mogu značajno utjecati na naše zdravlje.

GRINDELIJA, GUMENA BILJKA (lat. Grinde-lia robusta Nutt.)

Podrijetlom iz Amerike, ta se biljka uzgaja samo tu i tamo u vrtovima. Trajna je zelen koja razvija do jedan metar visoku i u gornjem dijelu razgranatu stabljiku. Listovi su joj lancetasti, nazubljeni i sjedeći. Na krajevima ogranaka razvijaju se pojedinačne glavice (pripada porodici glavocika) žutih cvjetova. Glavice su, naročito prije cvatnje, pokrivene gustim slojem smole. Čitava je biljka vrlo mirišljiva (balzam) i gorka.

ZA LIJEČENJE se upotrebljavaju biljni vršci sa cvjetnim glavicama i listovima (Herba Grindeliae). Glavna joj je sadržina smola. Općenito se upotrebljava kao sredstvo za iskašljavanje, ekspektorans, diuretik, te kao sredstvo za jačanje i umirenje. Primjenjuje se prvenstveno protiv astme, kod katara bronhija, kod hripavca i kod upale mokraćnog mjehura. U većim dozama može djelovati i otrovno.

DIVLJA MRKVA, ŠPANJOLSKI MORAC

Jednogodišnja je biljka iz porodice štitarki. Ima dosta razgranatu i do jedan metar visoku stabljiku. Na višestruko iscijepanim listovima liske su vrlo uske, gotovo nitaste. Sitni i bijeli cvjetovi razvijaju se u gustim i loptastim cvatovima kojima se svršavaju brojni ogranci, tako da je čitava biljka upravo prekrivena cvjetovima. Plodići su vrlo sitni, jajasta oblika. Kao sjevernoafrička biljka, divlja mrkva raste danas u mnogim zemljama šireg Sredozemlja. Uzgojem se područje te biljke još više proširilo. Plodići španjolskog moraca vec odavno se upotrebljavaju kao diuretik, kao sredstvo koje izaziva menstruaciju, za liječenje reume itd. Novija su istraživanja pokazala da ovaj preparat vrlo uspješno djeluje kod koronarne insuficijencije i kod bronhijalne astme. Djelovanje se pripisuje nekim uljevitim glikozidnim tvarima.

PLUĆNJAK. MEDUNIKA (lat. Pulmonaria officinalis L.; rus. MeAymniB.; eng-lungwort; njem. Lungenkraut)

Cvate ljubičastim, modrim ili crvenkastim cvjetovima već u rano proljeće. Raste po šumama i krčevinama, među grmljem, obično na svjetlijim mjestima. Trajna je biljka na kojoj su svi dijelovi manje-više dlakavi. Donji su joj listovi produženo jajastog oblika i na dugim peteljkama, a gornji znatno manji i sjedeći. Na površini listova nalaze se svijetle mrlje nepravilnih oblika. Cvjetovi se razvijaju na vrhu stabljike, a ljevkastog su i pravilnog oblika i najcešce modri (ali i crveni ili ljubičasti).

ZA LIJEČENJE se najčešće upotrebljava biljka u cvijetu (ali bez korijenja, Herba Pulmonariae maculosae.) Sadrži nešto sluzi, treslovina i mnogo mineralnih tvari (npr. kremicne kiseline). Najviše se upotrebljava kod bolesti pluća i priključnih dišnih putova. Služi i kao lijek kod bolesti mokraćnog mjehura, kod hemoroida itd.

TROSKOT, PASJA TRAVA, OPUTINA

Najčešće raste u dvorištima, kraj putova i staza, pa i na mjestima kojima se stalno hoda i gazi. Neugledna je i na tlo prilegla trajna zelen, sitnih i usko ovalnih listova, koji se naizmjenično redaju na brojnim povaljenim ograncima. U pazušcima listova nastaju sitni, jedva zamjetljivi cvjetovi. Upotrebljava se čitava biljka, ubrana u vrijeme cvjetanja (Herba Polygoni). Sadrži nešto treslovnja, eteričnog ulja, zatim kremične kiseline, smole, voska, šećera itd. Sve se te tvari nalaze u srazmjerno malim količinama, tako da ni jedna od njih ne može imati utjecaja na eventualnu ljekovitost ove biljke. Pa ipak se i troskot vrlo mnogo upotrebljava u narodnoj medicini, i to prvenstveno kod bolesti dišnih organa (kod kašlja, pa i kod tuberkuloze), protiv raznih krvarenja, kod ženskih bolesti itd. Pomaže navodno i kod katara očiju, kod upale uha i sl. (najcčešće u obliku kaše od svježih listova).

ZA LIJEČENJE najrazličitijih bolesti dišnih organa i naš se narod služi velikim brojem ljekovitih biljaka. Tako se, pored vec prikazanih, upotrebljavaju još i slijedeće vrste:

KUŽNJAK

(lat. Datura stramonium, eng- thom-apple; njem. Stechapfel)
Poznata je biljka sa smetišta. Inače je otrovna jer sadrži neke alkaloide. Lišćem se liječi astma. Upotrebljava se na razne načine, no zbog otrovnosti samo prema uputi liječnika i u preparatima koje izrađuju apoteka ili industrija lijekova.

BLAŽENI CKALJ ILI ŠIKALINA

(Cnicus benedic-tus L.). Za liječenje dišnih organa upotrebljava se čitava biljka, koja je inače poznata kao lijek kod bolesti želuca.

ANGELIKA

Pored ostalih bolesti, korijen angelike (Radix Angelicae) liječi i bolesti pluća (npr. neke katare).

POLJSKA PRESLICA, RASTAVIC

Dokazano je da organski otopljena kremična kiselina preslice liječi tuberkulozu pluća time što jača otpornost stanica prema uzrocnicima tuberkuloze i pomaže bržem izoliranju kaverna. Navodno su postignuti vrlo dobri uspjesi primjenom većih količina preparata. Slično djelovanje ima navodno preslica i u liječenju malignih tumora.

ORAH

Uvarak lišca služi i kao lijek protiv tuberkuloze.

OMAN

Aktivna tvar helenin djeluje navodno tako što koči (antibiotski) bacile tuberkuloze. Omanom se liječe još i bronhitis i astma.

Ana Janušić