Biljke kojima se liječe upale dišnih putova

Za tu vrstu liječenja nema posebnih ljekovitih biljaka. Primjenjuju se uglavnom one vrste koje se, prvenstveno zbog eteričnih ulja i treslovina, i inače upotrebljavaju u liječenju usne šupljine i ždrijela.

To su prvenstveno ljekovite biljke s eteričnim uljima:

Kadulja (Salvia officinalis L.) koja je i inače poznata kao izvrsno sredstvo za ispiranje usne šupljine i ždrijela.

Anis, anason (Pimpinella anisum L.). Plod (Fructus Anisi) i ulje (Oleum Anisi) imaju vrlo intenzivan miris i slatkast okus. Najčešće se i upotrebljavaju kod katara priključnih dišnih putova.

Eukalipt (Eucalyptus globulus Labïll.). Primjenjuje se (uglavnom za inhalaciju) jedino eukaliptovo ulje (Oleum Eucalypti) koje se može dobiti u apoteci.

Planinski bor (Pinus mugo var, pumilio Haenke Koch). Iz iglica dobiveno ulje (Oleum Pini pumilionis) služi isto tako kao sredstvo za inhalaciju, za trljanje, za osvježenje zraka, kao dodatak kupkama i sl. Pomaže kod upale dišnih putova, astme, jakog kašlja itd.

Izop (Hyssopus officinalis L.) Ulje dobiveno od biljke u cvijetu (Oleum Hyssopi) služi, medu ostalim, i za liječenje katara dišnih putova.

Petoprsta (Potentilla tormentilla Neck.) Za ispiranje usta i ždrijela narod se često služi uvarkom podanka, koji sadrži mnogo treslovina.

Borovnica (Vaccinium myrtälus L.). Uvarak lišca često se primjenjuje i za ispiranje upaljenih usta i grla.
Povrtnica, rotkva

Zasladen sok povrtnice liječi promuklost, jaki kašalj, sluz u prsima, astmu itd. Općenito služi kao lijek u bolestima dišnih organa.