kako-prirodnim-putem-liječiti-bolesti-mokracnog-mjehura-alternativna-medicina-ljekovito-bilje-kako-hr

Biljke za liječenje bolesti mokraćnog mjehura i mokraćovoda

Alternativno liječenje bolesti mokraćnog mjehura i mokraćovoda.

Medvjetka ili medvjeđe grožđe  – Arctostaphylos uva-ursi

Još uvijek je jedan od najboljih lijekova za bolesti mokraćnog mjehura. U nas je mjestimice obilno rasprostranjena na vrlo izloženim i kamenim obroncima planinskih predjela. Osobito je cesta na vapnenačkim planinama šireg obalnog pojasa (pogotovu na planinama Dinare). To je vrlo otporna biljka koja se brzo širi. Raste kao niski zimzeleni grm koji svojim brojnim i redovito vrlo dugim ograncima priliježe tijesno uz kamenu podlogu. Svi su joj dijelovi gusto obrasli obrnuto jajastim ili kijačastim, vrlo čvrstim i kožnatim listovima koji su s obje strane goli i sjajni. U obješenim grozdovima razvijaju se sitni zvončasti cjetovi s bijelim odnosno ružicastim vjenčićem. Plod je crveno obojena, iznutra brašnjava i okruglasta boba.

ZA LIJEČENJE se upotrebljavaju samo listovi koji se sabiru obicčno početkom ljeta kad su zeleni i najbolje razvijeni (Folium Uvae ursi). Bez mirisa su i gorkastog, nakon dužeg vremena slatkastog okusa koji steže. Glavni su im sastav glikozidne tvari (arbutin, metilarbutin) i treslovine. Prepariranjem (npr. kod iscjedivanja kuhanjem) nastaju od tih glikozida spojevi koji djeluju antiseptićki. Zato se i lišce medvjetke upotrebljava prvenstveno kao diuretičko i antiseptičko sredstvo koje čisti krv, zaustavlja proljev i krvarenje. Naročito utječe na mokraćne organe, djelujući uspješno kod teškog mokrenja (npr. kod upale mokraćnog mjehura). Primjenjuje se najčešće s kilavicom (Herniaria glabra).

Obična borovica, kleka, venja – Juniperus communis

Pripada skupini četinjara, crnogoričnih biljaka. Raste u obliku nižeg ili višeg nepravilnog grma s bodljikavim igličastim i zimzelenim listovima. Redovito se na ograncima grma nalaze nezrele ili zrele lažne bobe koje su u posve zrelom stanju tamno-modre, gotovo crne. Te se bobe i koriste u razne svrhe i na razne načine. Vrlo su oštrog i intenzivno smolastog, ali ponešto i slatkastog okusa. Bobe sadrže eterično ulje, smolu, gorke tvari, dosta šećera, treslovinski glikozid juniperina, pektin, razne kiseline itd. Vrlo povoljno djeluju na izmjenu tvari, povečavaju aktivnost i sposobnost reakcije organizma i slično. Te se bobe upotrebljavaju kao lijek i kao začin. Služe za raskuživanje i kao zaštita od zaraze, za spremanje životnih namirnica (osobito mesa), za priređivanje rakije, kao mirodija itd. Vrlo je aktivno i ulje (Oleum Juniperi baccarum) koje konzervira i dezinficira.

KAO LIJEK služe bobe uglavnom kao diuretik, ali i kao sredstvo za jačanje želuca i apetita. No pri upotrebi ove biljke treba biti oprezan, jer i obična borovica, kao i još neke druge vrste borovica, mogu već i u manjim količinama ozlijediti bubrege. Štetnim djelovanjem odlikuje se naročito borovičino eterično ulje. Za liječenje oboljelih organa za mokrenje narod upotrebljava još i mnoge druge ljekovite biljke.