kako-cistiti-i-popravljati-nakit-pravilno-odryavanje-nakita-kako-hr

Kako čistiti i popravljati nakit | Pravilno održavanje nakita

Znate li kako možete sami čistiti i popravljati nakit? Ljepota i sjaj nakita može se održati čišćenjem u toploj vodi sa sapunicom ili kupovnim proizvodom za čišćenje nakita nanesenim laganim potezima mekane četkice (kao što je četkica za maskaru), kako bi se oslobodila prljavština.

Osušite i ispolirajte dijelove jelenjom kožicom. Opal, jantar i tirkiz se lako oštete i treba ih polirati jedino jelenjom kožicom ili mekanom krpom. Za brilijante upotrijebite otopinu od 1 žlice amonijaka i nekoliko sitnih strugotina sapuna u 2 šalice tople vode. Potom ih isperite u čistoj, toploj vodi pa ih uronite u medicinski alkohol kako bi obnovili svoj sjaj.

Bisere perite u toploj vodi sa sapunicom. Međutim, najbolji način održavanja bisera u dobrom stanju jest nositi ih u izravnom dodiru s kožom, budući da njihova površina ima koristi od dodira s prirodnim uljima prisutnima u koži.

Čuvajte ih jer ih mogu oštetiti šminka, parfem i lak za kosu. Nakit od čistoga srebra uronite u otopinu od 1 žlice sode za pranje na 500 ml vruće vode sve dok se ne odstrani tamni sloj, zatim isperite i temeljito osušite.

Komad nakita ukrašen kamenjem raznih vrsta treba čistiti politurom za srebro. Zlato i platina se mogu prati u toploj vodi sa sapunicom. Popravke dragocjenog nakita prepustite stručnoj osobi, a sami možete obaviti jednostavne popravke na modnom nakitu — izrađenom od neplemenitih ili poluplrmenitih metala ili polodragoga kamenja.