kako_izgleda_anatomija_uha

Kako izgleda anatomija uha

Uho je vrlo osjetljiv organ za ronioca (apneist). Primarni problem u dišnim kanalima ili u samom uhu znači nemogućnost ronjenja na dah. Stoga je vrlo važno prema ovim dijelovima tijela odnositi se s velikim oprezom. To znači da morate razumjeti kako određeni organ funkcionira i najvažnije, kako ih učiniti otpornima kako bi uvijek bili u dobrom stanju. Uho je podijeljeno u tri dijela: vanjsko, srednje i unutarnje uho.

1. Vanjsko uho čine uška i zvukovod. Oni dovode zvuk do srednjeg uha. U zvukovodu se nalaze sićušne dlačice koje štite uho od vanjskih utjecaja. Vanjski zvukovod dugačak je 3 centimetra. Uška hvata i skuplja zvukove iz okoliša i usmjerava zvučne valove prema zvukovodu.

2. Srednje uho – na početku srednjeg uha nalazi se bubnjić koji služi kao opna, zatim 3 sićušne koščice (čekić, nakovanj i stremen) i eustahijeva cijev koja izjednačava tlak u srednjem uhu (pri ronjenju). Pločica stremena zatvara ovalni prozorčić što je i granica između srednjeg i unutarnjeg uha. Srednje uho se opisuje oblikom kao tijelo sa šest stranica, tj. dio organa koji je omeđen sa šest stijenki (lateralna, medijalna, gornja, donja, prednja i stražnja).

3. Unutarnje uho se sastoji od koštanog i membranskog dijela. Koštani labirint čine tri dijela: pužnica, predvorje i polukružni kanalići. Pužnica ima oblik puževe kućice i savijena je dva i pol puta. Uzduž pužnice ide spiralna pločica koja njezin koštani kanal nepotpuno dijeli na dva kanala. Donji kanal na donjem kraju, kroz okrugli prozorčić, u dodiru je s bubnjištem. Kanali su međusobno spojeni na gornjem kraju, na vrhu pužnice otvorom helikotrema. Membranski labirint nalazi se unutar koštanoga. U polukružnom kanalima nalaze se tri polukružne membranske cijevi, a uzduž pužnice nalazi se (lat.) ducutus cochlearis. Svi dijelovi membranskog labirinta međusobno su spojeni, a ispunjava ih endolimfa.

4. Vrlo je važno da je srednje uho uvijek čisto.