Kako izgledaju bolesti disnih puteva kod djece Bolesti kod djece

Kako izgledaju bolesti dišnih puteva kod djece | Bolesti kod djece

Upale dišnih putova veoma su česte u dječjoj dobi. Priličan broj djece još uvijek umire od tih bolesti. U predohrani veoma su važne dobra njega i prehrana uz jačanje otpornosti, jer organizam lakše prebolijeva bolesti. Upala češće zahvaća gornje dišne putove u koje spadaju nos i ždrijelo, ali može zahvatiti i donje dišne puteve — grlo s glasnicama, dušnik, bronhije i pluća. Danas se upale dišnih putova veoma uspješno liječe antibioticima penicilinom, tetraciklinom i drugima.

Rinitis – upala nosne sluznice.

To je često oboljenje, a uzrokuju ga razne bakterije i virusi. Rinitis je obično blago oboljenje, ali može zadati velike tegobe dojenčetu prilikom dojenja. Dijete u kratkim razmacima mora ostaviti dojku da bi udahnulo zraka, pa se dojenje produžava, a dojenče jače zamara; napokon ne može posisati dovoljno mlijeka. Zato treba prije svakog dojenja djetetu pažljivo očistiti nos od sluzi, a nakon toga ukapati nekoliko kapi lijeka koji će smanjiti oticanje sluznice (korijen sljezi, efedrin, benil). Nos postaje barem kratkotrajno prohodan, što omogućuje nesmetano disanje. Ako se oticanje sluznice ne smanji, pa je dojenje veoma otežano, dojenčetu treba dati izmuzeno mlijeko na žličici. Kod malog djeteta upala često, osim nosa, zahvaća i niže dijelove dišnih putova.

Grlobolja (angina).

To je upala krajnika (mandula) i okolne sluznice ždrijela. Sluznica je otečena i crvena, a može se i zagnojiti, s manjim ili većim žućkastim naslagama. Okolni limfni čvorovi mogu oteći, te bole kad se pritisnu. Dijete ima vrućicu i osjeća bol kad guta, a ponekad ga boli trbuh i povraća. Opće stanje djeteta može biti veoma teško. Uzročnici su bakterije i virusi. Prije nego što je počelo cijepljenje difterija je izazivala teške, najčešće smrtonosne upale ždrijela, dok danas spada u rijetka oboljenja i javlja se u krajevima gdje se nemarno vrši cijepljenje. Od ostalih uzročnika angine čest je streptokok. Streptokokne upale značajne su zbog toga što za vrijeme bolesti može doći do preosjetljivosti organizma na te uzročnike, pa pri ponovnoj zarazi može doći do pojave reumatične groznice ili upale bubrega. To su tzv. alergična oboljenja od kojih mogu ostati neprijatne trajne posljedice. Zato se oboljeli od angine moraju uvijek liječiti. Najbolje je sredstvo penicilin, koji se prima deset dana. Osobitu pažnju treba posvetiti anginama kad se u ždrijelu vide velike žućkaste naslage, jer one mogu biti izazvane bacilima difterije. Sasvim je jasno da bolest može liječiti samo liječnik.

Upala grla i glasnica (laryngitis).

Ona se obično nadovezuje na upale nosa i ždrijela. Disanje je otežano, dijete hropće pri udisaju, promuklo je, a kašalj mu je nalik na lavež. Temperatura je povišena. U teškim slučajevima disanje je veoma otežano, pa je dijete vrlo nemirno i pomodri jer nema dovoljno zraka. Bolesnika valja brzo otpremiti u bolnicu gdje će dobiti kisika. Ponekad, ako se stanje ne popravlja, treba na vratu otvoriti dušnik, da bi se spriječilo ugušenje. Dijete treba držati na vlažnom zraku, u polusjedećem položaju. Protiv uzročnika daju se antibiotici.