kako-lijeciti-ocne-bolesti-prepoznajte-smptome-bolesti-kako-hr

Kako liječiti očne bolesti | Prepoznajte opasne simptome

Znate li kako liječiti očne bolesti? Nikada ne zanemarujte probleme s očima. Velik broj bolesti moguće je izliječiti ili spriječiti ako se obrati pozornost na opasne simptome i ako se smjesta potraži liječnička pomoć.

Simptomi zbog kojih se morate obratiti liječniku:

– Nagli gubitak vida u jednom ili oba oka. Smjesta se obratite okulistu.

– Jaka bol u očnoj jabučici.

– Poteškoće s vidom zbog pojave sive ili zamućene slike u jednom ili oba oka.

– Zamjetna razlika u veličini obiju zjenica (ovu pojavu može izazvati i uporaba kapi za oči).

– Crvenilo na 2,5 mm od šarenice.

– Bilo kakva bol ili slični simptomi koji traju dulje od tri do pet dana.

– Stalna upala rubova kapaka.

Imate li problema s vidom, obvezno se obratite očnom specijalistu i obavite ISPITIVANJE VIDA! Ako ste prešli četrdesetu godinu života, obavite pregled očiju zbog povećanog rizika od nastanka glaukoma, bolesti koja, ne otkrije li se i ne liječi na vrijeme, može izazvati sljepoću.

Obavite pregled očiju svake dvije godine, osobito ako je netko u vašoj obitelji bolovao od glaukoma. Od bolesti koje su povezane sa životnom dobi česta je katarakta (očna mrena), odnosno zamućenje očne leće koja pogađa većinu osoba starijih od 65 godina.

Obično je jedno oko više zahvaćeno od drugoga i rijetko je vid toliko oštećen da bi bilo potrebno ikakvo liječenje. Bolest koja se najčešće javlja kod osoba u dobi iznad 55 godina starosti je makularna degeneracija, pri čemu oštećenje vidne točke na središtu mrežnice izaziva zamućenje i distorziju vida.

U nekim slučajevima ova bolest liječi se laserom pri čemu se uništavaju oštećene krvne žile. Ako liječenje nije moguće, liječnik će propisati nošenje dioptrijskih naočala za korekciju vida.
Od lakših poteškoća moguća je i pojava iskrenja, odnosno crnih točkica ili linija koje naizgled lebde pred očima. Izaziva ih neznatno istjecanje krvi u očnu jabučicu.