Kako pravilno održavati kontaktne leće

Redovnim čišćenjem i održavanjem leća, te odgovarajućom higijenom mogu se izbjeći mnogi problemi i komplikacije povezane s kontaktnim lećama. U tu svrhu koriste se razna sredstva za čišćenje kontaktnih leća, tablete za skidanje proteina i razni ovlaživači.

1. Dobro operite i obrišite ruke prije rukovanja kontaktnim lećama.

2. Upotrebljavajte blage sapune.

3. Stavljajte leće i vadite ih prije nanošenja šminke ili upotrebe ostalih kozmetičkih sredstava.

4. Nikad ne koristite vodu iz slavine, jer nije sterilna i sadrži dosta kamenca i ostalih nečistoća, slinu, jer je flora usne šupljine potpuno različita od flore oka, pa se na taj način može prenijeti infekcija. Također se ne preporuča korištenje kućnih pripravaka kako biste čistili ili vlažili vaše kontaktne leće.

5. Upotrebljavajte samo kvalitetne proizvode za njegu kontaktnih leća, prema uputama liječnika. Ne upotrebljavajte već upotrebljene otopine.

6. Kod mekanih leća lagano trljajte leće na dlanu nekoliko sekundi u nekoliko kapi otopine za čišćenje, a zatim ih prije ponovnog nošenja potopite u otopinu za dezinfekciju, najbolje preko noći. Ako se radi o otopini na bazi peroksida mehaničko čišćenje leće na dlanu nije potrebno.

7. Umjesto obične vode za ispiranje polutvrdih kontaktnih leća, bolje je koristiti sterilnu fiziološku otopinu. Kućište u kojemu držite leće kada ih ne nosite zamijenite svaka tri mjeseca.