kako_postupiti_kod_prijeloma_kosti_ruke_prva_pomoc

Kako postupiti kod prijeloma kosti ruke (PRVA POMOĆ)

U ovom slučaju postoje isti znakovi prijeloma, samo što se nadlaktica na mjestu prijeloma još i bespomoćno i neprirodno pomiče, zbog grčenja mišića. Obično je ta nadlaktica mnogo kraća od one na zdravoj strani. Prijelomi u predjelu lakta, koji zahvaćaju samo nadlaktičnu kost, vrlo su česti kod posrednog i neposrednog djelovanja sile. U tom predjelu dolazi do jednostavnih prije-loma, ali su mnogo češći mnogoiverni prijelomi, kada je zahvaćen čak i zglob, pa dolazi do toga da se poslije zacjeljenja čovjek može samo ograničeno služiti rukom. Ponekad je i najvještijem stručnjaku teško složiti rasute ivere, pa prijelome u predjelu lakta trebaju liječiti samo iskusni kirurzi.

Žrtve su podjednako djeca i odrasli. Uzrok su najrazličitiji padovi. Zbog posebne anatomske građe samog lakta i njegovih ostalih mekanih dijelova, vrlo brzo dolazi do jakog otoka i cirkulacijeskih smetnji u predjelu šake. Koštani iveri i izlivena krv pritišću krvne žile, a ponekad i živce, pa zbog toga dolazi do oslabljene ishrane šake i do njezine uzetosti.

S obzirom na sve što smo naveli, kod prijeloma u predjelu lakta nije dopušteno nepotrebno se služiti povrijeđenim dijelom. Otok, krvni podliv, jaki bolovi i potpuno ograničene funkcije, sve to dovoljno je, da se pojavi sumnja u tu vrstu neugodnog prijeloma i da se kod unesrećenog napravi odgovarajuća imobilizacija.

KAKO POSTUPITI

1. Pružanje prve pomoći započinje savijanjem podlaktice pod pravim kutom prema nadlaktici, i zatim treba blagim izvlačenjem postići prirodni oblik nadlaktice.

2. Tako namještenu nadlaktica treba učvrstiti s nekoliko daščica, kartonom, složenim novinama, granama, grančicama, koricama knjige, i to i vanjske strane od ramena do lakta, a s unutrašnje od pazuha do lakatnog prijevoja. Tako složeni materijal učvršćuje se s dvije ili tri maramice, ako nisu pri ruci zavoji. Ako spasilac nema spomenuta sredstvima, najbolje je da postavi nadlakticu u trokutnu maramu, a i jednom ili dvije maramice učvrsti nadlakticu uz grudni koš.

3. Nakon što se ruka učvrsti obavezno treba kontrolirati cirkulaciju krvi.

Ako smo daleko od kirurške ustanove i liječnika, najbolje je saviti ruku u položaj od 90° u laktu.

Taj se položaj podržava pomoću dvije daščice koje također treba sastaviti pod pravim kutom, i to tako da jedan krak seže do ramena, a drugi do vrškova prstiju. Tako načinjeni potporanj učvršćuje se zavojem, maramicama, krpama ili drugim priručnim materijalima. Sve dok ovaj potporanj, nije gotov najbolje je ruku držati na mekanoj podlozi u vodoravnom položaju pod kutom od 90°. Prilikom prijevoza, bolesnik s takvim prijelomom ne smije nikad držati ruku u visećem položaju, jer to može prouzročiti cirkulatorna i živčana oštećenja.