kako_postupiti_u_slucaju_prijeloma_podlaktice_prva_pomoc

Kako postupiti u slučaju prijeloma podlaktice (PRVA POMOĆ)

Podlaktica je zbog svoje zadaće, mnogo češće izložena prijelomu bliže šaci nego laktu. Najčešći je prijelom palčane kosti u blizini ručnog zgloba, što se zove prijelom na »tipičnom mjestu«. Do tog prijeloma mnogo češće dolazi djelovanjem posredne nego neposredne sile. Kad se radi o neposrednom djelovanju sile, tada je obično slomljena samo jedna kost, a rjeđe obje kosti podlaktice. Tu vrstu prijeloma nalazimo kod obrambenih kretnji, tj. kad čovjek zaštićuje glavu pri tučnjavi, prometnim nezgodama i padovima. Posredni su prijelomi posljedica padova u raznim prilikama.

Prijelomi podlaktice u predjelu lakta ponekad su istovremeni s prijelomom lakatnog dijela nadlaktične kosti.Zato je katkad, neposredno nakon nesreće, vrlo teško ustanoviti o kojem se prijelomu zapravo radi. Simptomi su im također zajednički: otok, bolovi, krvni podljev i onemogućeno funkcioniranje.

KAKO POSTUPITI

Imobilizacija se vrši na isti način kao i kod prijeloma nadlaktične kosti koji je zahvatio lakat.

1. Pod pravim kutom u laktu se postavi kostur od drveta, i taj se onda učvršćuje zavojem ili drugim priručnim materijalom. Ako nema takvog kostura, dovoljno je staviti daščicu od lakta do prstiju. Takva se daščica učvršćuje s nekoliko povoja, maramica ili kojim drugim priručnim materijalom.

2. Nakon toga ruka se stavi u trokutnu maramu s laktom pod pravim kutom.

3. Kod prijeloma obaju cjevastih dijelova kostiju podlaktice, u većini slučajeva doći će do izobličenja normalnog izgleda podlaktice. Tu su prisutni gotovo svi znakovi prijeloma: bolovi, naticanje, promjena oblika, neprirodno gibanje, pucketanje i izostanak funkcioniranja.

Kod velikih izobličenja potrebno je ispraviti neprirodan položaj, i to izvlačenjem po uzdužnoj osovini podlaktice, a s laktom pod pravim kutom prema nadlaktici.

1. Dlan treba okrenuti prema tijelu, a palac mora biti usmjeren prema glavi.

2. U takvom položaju stavljaju se dvije daščice, jedna s unutrašnje, a druga s vanjske strane podlaktice.

3. Poslije toga ruka se učvršćuje zavojima ili priručnim vrpcama.

4. Ruka se stavlja u trokutnu maramu, a unesrećeni vozi liječniku.

Prijelom podlaktice u blizini ručnog zgloba je najčešći. Kod tipičnog prijeloma u tom dijelu nije teško postaviti dijagnozu. Ručni je zglob izobličen, ima oblik vilice ili bajonete, bolovi su jaki, osjeća se škripanje, šaka je neupotrebljiva, a unesrećeni obično pridržava zdravom rukom mjesto prijeloma.

Rjeđe dolazi do obostranog prijeloma na »tipičnom mjestu«, a kada se to dogodi, čovjek je potpuno bespomoćan. Ukoliko izobličenost nije velika, takav se prijelom imobilizira ravnom daščicom koja se učvršćuje na već ranije opisane načine. Ako je pak izobličenost velika, tada se, prilikom imobilizacije, izloženo mjesto mora zaštititi mekanim materijalima od oštećenja na mjestu pritiska. Tako zaštićen, povrijeđenog treba odvesti liječniku.