kako-povecati-energiju-vjezbama-disanja-tehnike-disanja-kako-hr

Tehnike disanja | Kako povećati energiju vježbama disanja

Život čovjeka započinje i završava dahom. Stoga je jasno kako je disanje najvažniji životni proces ljudskog organizma.

Jedan od velikih problema današnjeg čovjeka jest nepravilno disanje, odnosno korištenje svega 30 do 40 posto kapaciteta pluća. Zbog toga se javljaju mnoge bolesti kao i gubitak energije i životnog poleta.

Osvijestite svoje disanje i naučite osnovne tehnike disanja

Disanje je aktivnost o kojoj uglavnom ne razmišljamo. Kada bismo obratili pozornost, uvidjeli bismo kako dišemo dublje i sporije kad smo opušteni, a brže kad smo uzbuđeni. Pokušajte osvijestiti svoje disanje i naučiti osnovne tehnike disanja.

Tijekom dana, pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti i prilikom odmora, obratite pažnju na vlastiti dah. Uočit ćete kako se okretanjem svjesnosti prema unutra dah opušta i produbljuje. Pokušajte utvrditi pomiče li vam se pri disanju trbuh ili prsni koš. Idealno je disanje kombinacija tzv. trbušnog i prsnog disanja, pri čemu se koristi čitav kapacitet pluća. Redovitim osvještavanjem i vježbanjem daha, ispravno disanje može s vremenom postati navika.

Pomoću različitih vježbi disanja omogućava se optimalan rad endokrinog, živčanog i probavnog sustava kao i psiho-fizička stabilnost. Tehnike disanja omogućuju ljudima da na potpuno prirodan način postignu duboki odmor i uklone nagomilane napetosti u tijelu i umu.

Primjer jednostavne vježbe

Postoje brojne tehnike disanja, od onih jednostavnijih koje možete savladati sami, do vrlo složenih koje obučavaju učitelji različitih sustava joge i drugih tehnika diljem svijeta.

Najjednostavnija od njih je tehnika potpunog dubokog disanja. Izvodi se u uspravnom sjedećem položaju. Diše se duboko cijelim trbuhom, srednjim dijelom prsnog koša i zatim gornjim dijelom. Vježba se izvodi opušteno i bez naprezanja. Pri udahu trbuh se polako izboči prema van, a pri izdahu vraća prema kralježnici.

Ovakvo disanje blago masira unutarnje organe, potiče probavu, regulira rad bubrega, opušta nas i snižava krvni tlak. Udisanjem što veće količine zraka tijekom nekoliko minuta izvođenja ove vježbe, tijelo opskrbljujemo većom količinom dragocjenog kisika, a time i većom količinom energije.

Izvođenje vježbi disanja u prirodi, ispod drveta ili uz vodu osobito blagotvorno djeluju na našu vitalnost i energiju. Zrak je na ovim mjestima posebno nabijen tzv. negativnim ionima koji na ljudski organizam imaju pozitivne učinke.

Disanje punim plućima u prirodnom okružju djeluje i na oslobađanje hormona sreće te u nama budi zaspali urođeni osjećaj povezanosti s prirodom.

Ana Janušić