Kako pravilno konzumirati antibiotike Terapija antibioticima

Kako pravilno konzumirati antibiotike | Terapija antibioticima

Antibiotici su jedno od velikih otkrića moderne medicine. To su tvari koje spriječavaju život nekih bakterija od kojih su mnoge uzročnici zaraznih bolesti. Otkrio ih je engleski učenjak Fleming 1928. godine. Prvi antibiotik bio je penicilin što ga izlučuje jedna gljivica sličnog imena.

Sada medicina ima na raspolaganju čitav niz antibiotika koji imaju različita područja djelovanja. Svi antibiotici ne djeluju na sve bakterije, niti kod svih zaraznih bolesti. Neki antibiotici uopće ne djeluju na neke bakterije i od njih u tom slučaju nema koristi. Ali ima štete!

KAKO UZIMATI ANTIBIOTIKE

Antibiotike može propisivati samo liječnik, ali i on mora ponekad prethodno izvršiti neka ispitivanja dok pronađe najučinkovitiji i najuspješniji antibiotik.

Pa i tada ga bolesnik mora uzimati točno po liječničkom uputstvu. Ako, naime, prečesto i bez potrebe uzimamo neki antibiotik, nećemo postići terapeutsko djelovanje, ali će se neke bakterije početi na nj sve više privikavati i prema njemu postajati sve otpornije, pa ako jednom treba izvršiti uredno liječenje tim antibiotikom, djelovanje će izostati i liječenje će biti bezuspješno.

Osim toga, antibiotici djeluju i na bakterije koje se stalno zadržavaju u našem organizmu, naročito u probavnom traktu, gdje ne samo da nam ne škode nego su dapače vrlo korisne i potrebne za normalnu probavu.

Često kod liječenja neke bolesti s pomoću odgovarajućeg antibiotika dolazi i do uništavanja tih korisnih bakterija, pa to dovodi do nekih smetnji u probavi koje treba odmah liječiti. Ali da ne dođe do uništavanja crijevnih bakterija zbog uzimanja nekog antibiotika, mora se dnevno uzimati 1 litra čistog jogurta i crni raženo-pšenični kruh iz čitavog zrna, ali i tablete vitamina B-kompleksa.