kako-prepoznati-i-imobilizirati-prijelom-bedrene-kosti-prva-pomoc

Kako prepoznati i imobilizirati prijelom bedrene kosti (PRVA POMOĆ)

Prijelome cjevastog dijela bedrene kosti karakterizira veći pomak koštanih ivera. Pomaci ne nastaju samo zbog djelovanja neposredne sile nego i zbog grčenja muskulature koja je na bedru veoma jaka.

Znakovi prijeloma veoma su uočljivi:

1. Noga je okrenuta stopalom prema van

2. Bedro je izobličeno uslijed skraćenja, ali zato zadebljano i u većini slučajeva otečeno zbog izljeva krvi.

3. Noga se ne može podignuti s podloge, a ako to nemiran poluone-sviješten pacijent i pokušava, tada dolazi do pomicanja gornjeg koštanog ivera s naj različitijim izobličenjima natkoljenice.

Takve su kretnje vrlo opasne zbog mogućnosti povrede krvnih žila, rjeđe živaca. Ako se to ipak dogodi za vrijeme povrede ili kasnije, tada je teško sačuvati potkoljenicu.

Pružanje prve pomoći kod prijeloma cjevastog dijela bedrene kosti veoma je odgovorno.

1. Uzdužno izvlačenje noge i postavljanje stopala u prirodni položaj mora se izvršiti s velikom pažnjom i nježnošću. Svaka grubost i brzina još će više nadražiti natkoljeničnu muskulaturu, a ova može svojom snagom također dovesti do novih povreda.

2. Ti se prijelomi imobiliziraju jednako kao i prijelomi u predjelu kuka. Imobilizacija mora biti sigurna, da bi se onemogućilo pomicanje koštanih ivera, čiji su rubovi ponekad šiljasti i oštri, pa neprestano prijete novim povredama u toku prijevoza.

3. Loša imobilizacija kod prijeloma cjevastog dijela bedrene kosti vrlo često dovodi do šoka, a ponekad može ugroziti i sam život.

4. Jaki bolovi i krvarenja izazvana prijelomom, uz lošu imobilizaciju, sigurno dovode do šoka. Samo povrijeđeni s dobro imobiliziranim prijelomom može se prevoziti u bolnicu. Tamo će se izvršiti odgovarajuće liječenje.