Kako prepoznati i liječiti bolest gripe

Simptomi gripe uključuju: glavobolju, bol u mišićima i leđima, povišenu tjelesnu temperaturu (iako vam je vrlo hladno), znojenje, opću malaksalost, nazalni katar i kihanje, kašalj, ponekad s iskašljavanjem, te bol iza prsne kosti koja se pojačava prilikom kašljanja.

Simptomi i liječenje gripe

1. Za vrijeme vrhunca epidemije gripe, LIJEČNIKU bi trebali otići oni koji pripadaju rizičnim skupinama: osobe sa srčanim smetnjama ili kroničnim plućnim oboljenjima, mala djeca i osobe starije od 65 godina. Ostale osobe koje imaju gripu ne bi smjele ići na posao.

2. Ostanite u krevetu i pijte puno tekućine kako bi se nadomjestio gubitak uzrokovan VRUĆICOM. Obroci trebaju biti lagani i lako probavljivi. Sredstva protiv bolova mogu se uzimati u preporučenim količinama.

3. Kupovni lijekovi za iskašljavanje ili vrući napitci s limunom i medom mogu ublažiti KAŠALJ.

Najteži simptomi gripe prolaze kroz dva do tri dana, iako bolovi i povišena temperatura mogu potrajati čitav tjedan, a malaksalost (možda uz blagu depresiju) može ustrajati i nekoliko tjedana.

Većina oboljelih od gripe može se u potpunosti oporaviti. No upala pluća može nastupiti kao komplikacija uzrokovana gripom, osobito kod starijih osoba ili kroničnih bolesnika. Zbog toga bi pacijenti visoko rizične skupine trebali nastojati spriječiti gripu primanjem imunizacijskog cjepiva. Svake godine proizvode se cjepiva za specifične viruse gripe koji su izgledni da će prevladavati sljedeće godine. Imunizacija u rujnu ili listopadu trebala bi pružiti zaštitu za zimu.