kako-prepoznati-napad-panike-i-panicni-poremecaj

Kako prepoznati napadaj panike i panični poremećaj

Zatražiti pomoć psihologa ili liječnika psihijatra nije sramota, već odgovorno ponašanje prema sebi i svojoj okolini.

Mentalno ili psihičko zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja pojedinca te time ujedno i zajednice. Procjenjuje se da 10 % svjetskog stanovništva pati od nekog psihičkog poremećaja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira mentalno zdravlje kao stanje dobrobiti u kojemu svaki čovjek shvaća svoje mogućnosti, može se nositi s normalnim životnim stresovima, raditi produktivno i doprinositi svojoj zajednici.

Panični napad i panični poremećaj sve su češći kod mladih osoba između 25-35 godina života i manifestiraju se nizom simptoma koji upućuju i na neke organske bolesti, stoga se prvo preporučuje obaviti sve pretrage prije nošto se dijagnosticira panični poremećaj.

Osnovna obilježja su napadi straha ili užasa, praćeni strahom od nadolazeće propasti, straha od smrti, infarkta… Napadi se mogu javiti iz čista mira, ali su češći nakon konzumacije pića sa kofeninom, droga ili se često javljaju u stresnim situacijama.

Uz napade prisutni su i sljedeći simptomi:

  • lupanje srca i ubrzan puls
  • bol u prsištu i gušenje te drhtavica i hladnoća u udovima
  • vrtoglavica i nesigurnost
  • depersonalizacija
  • mučnina, povračanje te proljev
  • strah od nagle smrti, te navala hladnoće i topline uz bockanje

U slučaju ovih simptoma, obratite se najbližem liječniku koji će vas uputiti na daljnu obradu.

Temelj današnjeg lječenja su antidepresivi, a anksiolitici se upotrebljavaju kraće vrijeme. Liječenje lijekovima je učinkovito i otklanja napadaje panike, ali ne djeluje na izbjegavajuće ponašanje. Razni oblici psihoterapije i tehnike relaksacije pomažu organizmu da se umiri i djeluju opuštajuće, te samim time umanjuju jačinu napada koji u prosjeku traje od 15-60 minuta.

Liječenje treba započeti što prije kako bi mogli uz lijekove poraditi na podizanju svojeg samopouzdanja i smanjenju straha. Panični napad se pojavljuje iznenada i bilo gdje, i bez povoda…a vi to možete kontrolirati i izliječiti u potpunosti ako želite!