Kako napraviti ulje za suhu kozu Izrada ulja za tijelo

Kako prepoznati ozljedu rebra | Kako postupiti kod ozlijede rebra (PRVA POMOĆ)

KAKO PREPOZNATI PRIJELOM REBRA.

KAKO PREPOZNATI PRIJELOM JEDNOG REBRA:

Prijelom rebra nastaje posrednim ili neurednim djelovanjem sile. Udarac kakvim tupim predmetom izaziva prijelom na mjestu udarca. Prignječenje jednog rebra dovest će do prsnuća rebra na vrhu luka. Unesrećeni osjeća jake bolove na mjestu prijeloma. U slučaju kad su koštani iveri pomaknuti čuje se pucketanje uslijed trenja koštanih ivera, a to veoma otežava disanje. Povrijeđeni diše površno i s malim kapacitetom.

KAKO POSTUPITI U SLUČAJU PRIJELOMA SAMO JEDNOG REBRA

1. Kad je povrijeđeno samo jedno rebro, vrlo rijetko dolazi do povrede unutrašnjih organa: pluća, jetre ili slezene.

2. Prilikom pružanja prve pomoći potrebno je samo staviti ruku povrijeđenog u trokutnu maramu. Svi zavoji i flasteri, koji su se prije često primjenjivali, danas se odbacuju, jer iako smanjuju bolove, otežavaju disanje, a budući da su pluća slabije prozračena, može doći i do njihove upale.

3. Izljev krvi u grudnu šupljinu kod prijeloma jednog rebra dosta je rijedak.

KAKO PREPOZNATI PRIJELOM VIŠE REBARA

Kad je sila koja djeluje posredno ili neposredno zahvatila veću površinu grudnog koša, ili samo jednu polovinu, tada dolazi do prijeloma cijelog niza rebara. U veoma teškim slučajevima mogu se slomiti u nizu do sedam, pa čak i osam rebara, bilo da se radi o pojedinačnom prijelomu svakog rebra ili o dvostrukim prijelomima pojedinih rebara.

Prizor koji pruža tako povrijeđeni čovjek veoma je težak. Disanje je otežano do krajnosti. Uslijed toga dolazi do glada za zrakom, lice je blijedo, obliveno znojem, puls ubrzan i nepravilan. Bolovi na mjestu prijeloma veoma su jaki, a ponekad se protežu i prema trbušnoj stijenci i šupljini, pa se može pričiniti da je povrijeđeni koji od trbušnih organa.

Ponekad se to zaista i događa, te kod ove vrste povreda treba postupati veoma oprezno. Kada je udarac vrlo jak, koštani iveri prodiru u grudnu šupljinu i mogu povrijediti pluća, jetru ili slezenu. Tada nastupa krvarenje u grudnoj ili trbušnoj šupljini. Osim toga kroz povrede na plućima izlazi zrak u grudnu šupljinu, pa on zajedno s isteklom krvlju brzo smanjuje obujam pluća i tako se potreba za zrakom još više povećava.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.