kako_raste_dlaka_rast_kose

Kako nastaje i raste dlaka

Jeste li znali da kosa, dlaka i nokti imaju isto porijeklo. Razvijaju se iz rožastog sloja kože.

Dlake nastaju tako što se stvara maleno udubljenje u koži u obliku stupića koji spušta u potkožni sloj. Tako se stvara korijen buduće dlake. Iz korijena počinje nicati začetak dlake, zatim on prolazi kroz sve slojeve kože i pojavljuje se kao stabljika dlake koja strši iznad kože.

U korijenu dlake nalaze se četiri različita sloja stanica. One se dijele, razmnožavaju i probijaju najviše prema površini, sve do vrha dlake. Na površini dlake ove stanice postupno postaju rožaste. slične stanicama površinskog sloja kože.

Površinske stanice dlake su spljoštene i oblažu njenu srž. Ove stanice su poredane poput crijepova na krovu, naslagane jedna preko druge. Uz stanice korijena nalaze se i velike okrugle masne stanice od kojih potječu tvari za izgradnju dlake. Korijen dlake se ne može iščupati. Zbog toga, kad iščupate dlaku, vi ne isčupate i njen korijen.

Brzina kojom kosa raste je izmjerena. Utvrđeno je da raste oko 1.5 cm mjesečno.

Zanimljiva činjenica

Kad bi sva kosa i dlaka na tijelu rasla u obliku jedne jedine vlasi, umjesto što raste u obliku mnogobrojnih vlasi, mogli biste shvatiti koliko ukupno dlake stvara vaše tijelo. Ovakva jedinstvena vlas rasla bi brzinom od 2 cm u minuti i na kraju godine dosegla bi dužinu od 48 km.