Kako se dobiva i liječi šarlah | zarazne bolesti

Kako se dobiva i liječi šarlah | zarazne bolesti

Šarlah izazivaju streptokoki. Razni tipovi tih klica mogu, osim šarlaha neposredno izazvati, i streptokoknu anginu, crveni vjetar itd. Osim toga, mogu izazvati i preosjetljivost (alergiju), te time postaju posrednici u prenošenju veoma teških oboljenja kao što su upala bubrega i reumatična groznica. Zbog toga postoji pravilo da svaku upalu izazvanu streptokokima treba najozbiljnije liječiti.

Kako napreduje bolest (šarlah):

Od zaraze do početka bolesti prođe obično dva do pet dana. Šarlah započinje iznenada i u uz pojavu streptokokne angine. Temperatura je veoma visoka. Djeca se tuže na glavobolju i bolove u trbuhu. Veoma često povraćaju, a uz to osjećaju bol u ždrijelu — koje je jarko crvene boje i otečeno — što može praviti teškoće pri gutanju.

Obično su otečeni i bolni limfni čvorovi ispod ugla donje čeljusti. Uz to se na tijelu javlja osip, tj. i sitne gusto zbijene mrljice, najčešće u kožnim naborima, naročito u preponama, pa s unutrašnje strane natkoljenice, na trbuhu, prsima, te leđima. Obrazi su jednolično crveni, dok je koža oko usta blijeda. Poslije dva-tri dana jezik postaje žarko crvene boje, te poprima osebujan malinast izgled. Temperatura je povišena nekoliko dana, a zatim postepeno pada. Nakon jednog tjedna temperatura obično padne na normalnu, a nestane i osip. U trećem tjednu koža se počinje ljuštiti, naročito na dlanovima i tabanima.

LIJEČENJE

Ako se šarlah ne liječi, mogu stradati zglobovi, bubrezi i srce. Zato treba bolest što prije liječiti. Najdjelotvorniji lijek je penicilin, a treba ga davati deset dana, tako da se unište svi bacili u tijelu.