kako-se-nositi-s-pms-om-ublazite-predmenstrualne-simptome

Kako se nositi s PMS-om | Ublažite predmenstrualne simptome

Predmenstrualni sindrom (PMS) je skup fizičkih i emocionalnih simptoma koji se javljaju nekoliko dana do tjedana prije menstruacije. Svaka žena doživljava PMS na svoj način, no najčešći simptomi su bolovi u donjem dijelu trbuha, nadutost, glavobolje, umor, promjene raspoloženja i osjetljivost grudi.

U ovom članku ćemo objasniti kako se nositi s PMS-om.

Možete učiniti puno toga kako bi si te tegobe olakšale ili barem u nekoj mjeri umanjile. Ništa se ne može promijeniti tijekom noći već treba promijeniti svoj životni stil i način prehrane.

Svaki dan jedite puno voća, povrća, žitarica, Omega 3 masti, bjelančevina. Nekim ženama pomaže ukoliko jedu više manjih obroka umjesto jednog velikog, nekima pomaže ukoliko smanje ili prestanu unositi kofein i nikotin dok na neke pozitivno utječe tjelovježba. To utječe na bolje osjećanje općenito, te smanjuje učinke predmenstrualnog simptoma.

Općenito se vjeruje da se puno može spriječiti zdravom i uravnoteženom prehranom. O tome, koje stvari dobro umanjuju predmenstrualni sindrom i bolne menstruacije ima puno teorija i mišljenja, ali su rijetka dokazana. Kako bilo treba probati barem neke što vam nikako neće škoditi a možda se dogodi da vam upravo nešto od ovoga pomogne.

Vježbanje

Redovita tjelovježba može pomoći u ublažavanju PMS simptoma. Vježbanjem se smanjuje napetost mišića i oslobađaju se endorfini, što pomaže u borbi protiv depresije i anksioznosti.

Zdrava prehrana

Uvrštavanje zdrave hrane bogate vitaminima i mineralima u svoj jelovnik može pomoći u smanjenju PMS simptoma. Izbjegavajte prerađenu hranu i rafinirane šećere te se umjesto toga usredotočite na konzumiranje voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina.

1. Vitamin B6

Mogućnosti njegovog utjecaja na PMS su izrađeni u nekoliko istraživanja, ali niti jedno nije potvrdilo ništa s velikom sigurnošću. Osim toga pri doziranju i konzumiranju ovog vitamina treba biti oprezan, jer velike količine mogu oštetiti neurološki sustav. Stoga vitamin B6 nije najbolja stvar s kojom treba olakšavati neugodne učinke PMS-a.

2. Magnezij

To je mineral koji se često preporuča kao blagotvornu stvar koja smanjuje tegobe PMS-a i predmenstrualne grčeve, isto tako treba biti pažljiv pri doziranju. Ukoliko se odlučite na korištenje magnezija, pripazite da ne pijete više od 350 mg na dan jer previše magnezija može djelovati kao laksativ.

3. Vitamin E

Vitamin E blagotvorno djeluje na učinke PMS-a. No, ne postoji niti jedna studija koja bi to potvrdila ili opovrgnula. Stoga njegovi učinci nisu poznati.

4. Biljni dodatci

Različiti čajevi, razni biljni pripravci mogu biti dobri za ublažavanje PMS-a. Ukoliko se odlućite za korištenje tih pripravaka trebate biti oprezne jer neke biljke mogu biti i otrovne. Stoga koristite pripravke od biljaka za koje znate da su korisne i neotrovne.

5. Kalcij

Najpozitivnije na PMS utječe kalcij. Neka istraživanja pokazala su da pomanjkanje kalcija u organizmu ima učinke slične PMS-u. Zato dodatan unos kalcija može utjecati za bolje osjećanje prije i za vrijeme menstruacije. Možete se odlučiti za nadomjestke u obliku tableta ili jednostavno kalcij pokušajte unositi prehranom. Kalcija ima u mlijeku i mliječnim proizvodima, grahu, kineskom kupusu, brokuli, špinatu i tofuu.

Odmor i opuštanje

Nedostatak sna i stres mogu pogoršati predmenstrualne simptome. Važno je osigurati dovoljno sna i pokušati smanjiti stres što je više moguće. Pokušajte s nekom od tehnika opuštanja kao što su meditacija, joga ili aromaterapija.

Hormonalna kontracepcija

Hormonalna kontracepcija može pomoći u regulaciji hormona i smanjenju PMS simptoma. Razgovarajte sa svojim ginekologom o mogućnostima hormonalne kontracepcije.

Alternativne metode

Postoji nekoliko alternativnih metoda koje mogu pomoći u smanjenju PMS simptoma. To uključuje akupunkturu, refleksologiju, aromaterapiju i homeopatiju. Prije korištenja bilo koje od ovih metoda, savjetujte se sa stručnjakom.

Lijekovi

U nekim slučajevima, lijekovi mogu biti potrebni za ublažavanje teških PMS simptoma. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnostima lijekova.

Predmenstrualni sindrom može biti neugodan i frustrirajući, ali postoje načini za ublažavanje simptoma. Pokušajte nekoliko različitih metoda kako biste pronašli onu koja vam najbolje odgovara. U slučaju da se simptomi znatno pogoršaju ili postanu nepodnošljivi, svakako se obratite svom liječniku.

Ana Janušić