Kako se odlučiti za estetsku operaciju

Estetske operacije obavljaju se u bolnicama državnoga zavoda za zdravstveno osiguranje i u privatnim klinikama estetskih kirurga. Bolnice uglavnom obavljaju operativne zahvate neugodnih deformiteta i nepravilnosti koji ujedno ometaju normalan život pacijenata — kao što su ožiljci i promjene na koži, problematičan nos — ali također i korektivne zahvate, kao što su izraženi podočnjaci, obješeni podbradak i uklanjanje tetovaža. Estetska operacija rijetko se može izvesti bez ikakvog ožiljka — no ožiljak može biti malen ili, na primjer, skriven.

Da biste se mogli podvrgnuti estetskog operaciji, najprije potražite savjet svoga LIJEČNIKA. Bude li liječnik smatrao kako bi vam operacija koristila, fizički ili psihički – preporučit će operativni zahvat i dati vam uputnicu kako biste se mogli upisati na listu čekanja. Međutim, čekanje može potrajati i više od godinu dana.

Želite li izbjeći čekanje, možete se operirati u privatnoj klinici specijaliziranoj za takve vrste zahvata. Liječnik vam može preporučiti dobru kliniku u kojoj rade stručni i iskusni kirurzi. Estetski kirurg trebao bi biti član priznate liječničke komore njegove specijalizacije. Budete li imali kakvih sumnji, potražite pomoć Liječničke komore.

Što se estetskom operacijom može postići

Postoji pet glavnih načina koji vam mogu biti od pomoći.

• Operacija često može poboljšati — ali ne i ukloniti — ružan ožiljak. Većina dubokih ožiljaka su trajni, no može ih se izrezati, a kožu oko njega uredno zašiti. Na taj način koža će biti ravnija, a ožiljak manje uočljiv.

• Madeži i ožiljci od kozica se mogu ukloniti.

• Može se ukloniti višak kože s lica, očnih kapaka, grudi, želuca, bedara, stražnjice i bokova.

• Malene grudi mogu se povećati umetanjem implantata od silikonske gume iza grudi.

• Grudi, brada, nos i trbuh mogu se smanjiti ili »popraviti« kako bi bili više simetrični.

Što se estetskom operacijom ne može postići

Suprotno uvriježenom vjerovanju, estetskom operacijom ne može se učiniti nekoga mlađim nego što jest. No može se spriječiti da izgledaju starije. Na primjer, estetski zahvat može pretvoriti postaralu 60-godišnju osobu u dobro očuvanu 60-godišnju osobu.

Operacija ne može, jednostavno promjenom izgleda, učiniti osobe uspješnijima — na osobnom ili privatnom planu – nego što već jesu. Na primjer, nov nos neće nužno osigurati promaknuće ili spasiti nesretan brak.

Niti operacija može pacijenta pretvoriti u nekog tko on nije, niti u nekoga kome se on divi. Na primjer, operacija ne može stvoriti idealnu bradu filmske zvijezde ili modela s fotografije.
Veliki crveni madeži ne mogu se ukloniti, no može ih se vrlo dobro prekriti odgovarajućim kozmetičkim proizvodima.