kako_se_uspravno_i_ispravno_drzati_kako_ispravno_sjediti

Kako se uspravno držati i pravilno sjediti

Ispravno držanje tijela

Provjeravanje i ispravljanje načina na koji stojite

Ispravno držanje tijela je udoban uspravan položaj u kojemu su glava, trup i noge položeni uravnoteženo jedno iznad drugoga u opuštenoj, ali ravnoj liniji. Kruto uspravno vojničko držanje više se ne smatra zdravim.

Kako provjeriti svoje držanje tijela

1. Stanite prislonjeni uza zid gornjim dijelom leda, stražnjicom i petama. Uvucite ruku između križa i zida. Ako ruku možete pomicati unutra i van, a da pritom ne dodirujete ni leđa, ni zid, držanje tijela vam je pravilno.

2. Ako između vaših leđa i zida ima previše prostora, leda su vam vjerojatno savijena prema naprijed više nego što treba — to stanje je poznato kao lordoza ili udubljena leđa.

Ispravljanje blažih oblika lordoze

Lordozu uglavnom uzrokuje veliki trbuh ili slabi trbušni mišići. Često se može ispraviti gubitkom težine i vježbanjem trbušnih mišića kako bi ojačali.

1. Korektivne vježbe uključuju trbušnjake.

2. Drugu vježbu izvodite tako što ćete stati uza zid sa stopalima udaljenima nekoliko centimetara od zida. Nagnite zdjelicu prema naprijed tako da donjim dijelom leđa možete dotaknuti zid.
Kad stojite ili sjedite, lagano ispravite donji dio leđa.

Žene bi trebale što manje nositi cipele s visokim potpeticama.

Pogrbljena leđa

To je čest problem kod adolescenata. Pogrbljeno držanje obično se ispravi samo od sebe tijekom rasta i stjecanjem samopouzdanja. Ohrabrujte ih, no nemojte im prigovarati zbog nepravilno držanja tijela.