kako-spremiti-malu-ljekarnu-za-sigurno-putovanje-cijele-obitelji-kako-hr

Kako spremiti malu ljekarnu za sigurno putovanje cijele obitelji

Bez obzira na to kamo putujete, uvijek je pametno ponijeti svoju malu putnu ljekarnu, u kojoj će se naći lijekovi i pribor za akutna stanja, kronične bolesti, kao i sredstva za osobnu higijenu.

Ako morate uzimati lijekove, pobrinite se da prije putovanja pribavite dovoljnu zalihu. Lijekove uvijek valja nositi u originalnim kutijama s uputama za primjenu. Ako ste kronični bolesnik, trudnica ili osoba s invaliditetom, obavijestite svog liječnika o putovanju kako bi vam dao preporuke i savjete.

1. Medicinska dokumentacija

Ako bolujete od neke bolesti i/ili uzimate lijekove, sa sobom obavezno ponesite medicinsku dokumentaciju i papir na kojem čitko piše sastav i ime lijeka koji morate uzimati.

2. Prva pomoć

Sredstvo za čišćenje rana (dezinficijens ili antiseptik), sterilne komprese, zavoje, vodootporni flaster, škarice i pincetu, važno je imati na putovanju, posebno ako se vrijeme provodi u prirodi.

3. Analgetici i antipiretici

Lijekovi koji istodobno smanjuju bol i snižavaju temperaturu (lijekovi koji sadržavaju npr. paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu ili ibuprofen).

4. Bolesti kretanja

Ukoliko ste skloni mučnini i povraćanju tijekom putovanja, na put obavezno ponesite antiemetike. Tablete se uzimaju pola sata prije vožnje i mogu se uzeti nekoliko puta na dan.

5. Zaštita od insekata

Sredstva za zaštitu od insekata (repelenti) primjenjuju se nanošenjem na kožu, a djeluju do tri sata. Ako s vama putuje i dijete, treba paziti da je sredstvo koje kupujete prilagođeno dobi djeteta. Sredstva koja se primjenjuju nakon uboda obično su gelovi koji ugodno hlade, a imaju i dodatak tvari koja sprečava crvenilo, oteklinu i svrbež. Ona se primjenjuju i nakon opekotina od meduza ili vlasulja.

6. Lijekovi protiv alergije

Lijekovi protiv alergije uzimaju se prema preporuci liječnika, u dozi, vremenu i na način kako je to odredio liječnik. Osobe koje otprije imaju iskustvo s alergijom na sunce, u dogovoru s liječnikom mogu započeti s uzimanjem lijeka i nekoliko dana prije izlaganja suncu.

7. Osjetljivost očiju

Tijekom putovanja i na odmoru, nadraženost očiju mogu izazvati klimatizacijski sustavi, kao i pelud različitih biljaka. Iste kapi koriste se i za vlaženje tijekom nošenja svih vrsta leća.

8. Mogućnost viroze

U ljetnim mjesecima česte su viroze koje uzrokuju proljev. Ako dođe do proljeva, savjetuje se nastaviti s normalnom prehranom uz izbjegavanje hrane koja sadržava puno vlakana. Za obnovu crijevne flore dobro je koristiti probiotičke preparate na bazi mliječnih bakterija, koji se, osim kod proljeva, koriste i kod zatvora i nadutosti.

9. Dehidracija

Tijekom proljeva, povraćanja, visoke temperature ili intenzivnih znojenja iz organizma se, osim tekućine, gube i soli (elektroliti) koje je neophodno nadoknaditi. Stoga na putovanju treba imati prah s kojim se može napraviti otopina za oralnu rehidraciju kojom se nadoknađuju i tekućina i soli.

10. Njega sluha

Osobama koje imaju problema sa začepljenjem uha prilikom kupanja, čepići će spriječiti prodor vode, a ukoliko voda dospije u uho, najbolje je uho isprati kapima za sušenje uha. Ukoliko ipak dođe do upale uha, nos treba kapati kapima za nos kako bi se smanjio pritisak na uho, a ako to ne pomogne, treba potražiti liječničku pomoć.

11. Priprema kože za sunce

Najbolja zaštita kože je izbjegavati boravak na suncu, nositi šešir i laganu udobnu odjeću koja pokriva kožu. Ako se odlučite izlagati suncu, neophodna su vam sredstva za zaštitu kože od sunca s visokim zaštitnim faktorom (SPF 15 i više), te hidratantni losion ili mlijeko koji će nakon sunčanja koži vratiti vlagu.