kako-su-napravljene-prve-cipele-nastanak-primitivnih-oblika-obuce-kako-hr

Kako su napravljene prve cipele | Nastanak primitivnih oblika obuće

Znate li kako su napravljene prve cipele i odakle potječu?

U davno doba čovjek koji je živio u stjenovitim predjelima, gdje je oštro kamenje ranjavalo njegove tabane, počeo je razmišljati o tomu kako zaštititi noge. Zato je napravio podlogu od ispletene trave, od kože ili je pak uzeo ravan komadić drveta i napravio “sandale”.

Tu bi podlogu pričvrstio za noge kožnim remenima. Sandale su ponekad tako pravljene da se remenje za vezivanje provlačilo između nožnih prstiju i vezivalo oko članaka. U hladnijim područjima svijeta noge je valjalo još bolje zaštitili, pa je gornjem dijelu sandala dodano još više materijala. Tako je napravljena prva cipela.

Još prije 5.000 godina stari su Egipćani nosili sandale. U početku su ih nosili samo bogataši. Dok su oni šetali, za njima bi išao po jedan par sluga i nosio par sandala da bi ih brzo dodali gospodaru ukoliko ih on poželi obuti. Kasnije su svi ljudi počeli nositi sandale. Ponekad su sandale pravljene tako da se odignu nožni prsti kako bi bili bolje zaštićeni. Egipćani su bili prvi postolari na svijetu.

Grci su uveli čizme, i to tako što su na sandalama umjesto remenova upotrijebili solidnu kožu. I danas se mogu pronaći mnogi primitivni oblici obuće koji se još uvijek nose. Naše sandale mnogo podsjećaju na rimske i grčke. Mokasinke liče na indijanske mokasinke, a Nizozemci još uvijek nose drvene cipele.

Suvremena se obuća pojavila u srednjem vijeku, u doba križara. Budući da su križari odlazili na dugačka putovanja, bilo je neophodno dobro zaštititi noge. pa su se zbog toga počele proizvoditi cipele koje će dugo trajati.

S vremenom su cipele postale pomodni predmet, pa su se pojavili mnogi smješni stilovi. Jedno vrijeme bilo je moderno nositi cipele vrlo izduljene na prstima i zašiljene na vrhu. Te su cipele bile toliko neudobne da je ta moda ubrzo bila napuštena, pa su u modu ušle visoke potpetice.