kako-ublaziti-artritis-upala-zglobova

Kako ublažiti artritis | Upala jednog ili više zglobova

Upala zglobova (artritis) ne odnosi se na samo jednu bolest. Oblicima artritisa smatra se više od 100 stanja, a svako karakterizira upala jednoga ili više zglobova. Mnogi se oblici mogu pojaviti jednom, a neki se vraćati. Liječnički tretman može kontrolirati upalu zglobova, pa čak i liječiti neke oblike.

Kako prepoznati artritis

Uočite li da neki od sljedećih simptoma ustraju dulje od dva tjedna u pitanju je artritis:

  • stalna pojava boli ili osjetljivosti zglobova
  • jutarnja ukočenost
  • nemogućnost normalnog pokretanja zgloba
  • crvena, sjajna koža iznad zgloba koji se čini neuobičajeno toplim
  • neobjašnjiv gubitak tjelesne težine
  • groznica ili slabost u kombinaciji s bolnim zglobovima

Kad ljudi spominju artritis, obično misle na osteoartritis, najučestaliji oblik, koji se pojavljuje uslijed trošenja zglobova te najviše pogađa ljude u kasnim srednjim godinama. Najčešće zahvaća zglobove prstiju (koji postanu kvrgavi), kralježnice, kukova i koljena. Kod teških slučajeva, propadaju mišići oko zahvaćenih zglobova.

Terapija i liječenje artritisa

Tretman za osteoartritis obično uključuje sredstva za ublažavanje bolova i upale, vježbe kako bi zahvaćeni zglobovi ostali fleksibilni a mišići ojačali, dijetu za pacijente prekomjerne tjelesne težine koja vjerojatno uzrokuje opterećenje zglobova. Liječnik može preporučiti redovit odmor i neke oblike termo terapije, kao što su vrele kupke ili tuširanja.

Ostale korisne mjere uključuju sjedenje na ravnoj stolici, izbjegavanje stepenica i držanje noge na povišenom ako se radi o zahvaćenom koljenu. Pomoći može i fizioterapeut koristeći ultrazvučnu ili kratkovalnu terapiju. Iako manje učestao, reumatoidni artritis (stanje i često zvano “reumatizam”) još uvijek muči milijune ljudi. To je polagano i destruktivno oticanje zglobova koje više pogađa žene nego muškarce.

Najprije može napasti prste ruku i nogu, potom se proširiti na zapešća, koljena, ramena, gležnjeve i laktove. Jutarnja ukočenost zglobova karakteristično je obilježje za artritis tog tipa. Ukoliko osumnjate na reumatoidni artritis, trebate kontaktirati liječnika. Blagi slučajevi liječe se aspirinom, vježbama, grijanjem i odmorom.

Ostala sredstva za ublažavanje boli, poput penicilamina ili pripravaka na bazi zlata, također mogu pomoći. Liječnik može uputiti na krvne pretrage i rendgensko snimanje, kojima bi se također mogli otkriti i ostali poremećaji.