Kako ukrotiti PMS

Dosta žena prije početka menstrualnog ciklusa, mogu trpjeti jake bolove.
Prava hrana može biti od velike pomoći. Menstrualni grčevi kod puno žena uzrokuju velike tegobe, te se mnoge žene s njima susreću svaki mjesec. Možete učiniti puno toga kako bi si te tegobe olakšale ili barem u nekoj mjeri umanjile. Ništa se ne može promijeniti tijekom noći već treba promijeniti svoj životni stil i način prehrane. Svaki dan jedite puno voća, povrća, žitarica, Omega 3 masti, bjelančevina. Nekim ženama pomaže ukoliko jedu više manjih obroka umjesto jednog velikog, nekima pomaže ukoliko smanje ili prestanu unositi kofein i nikotin dok na neke pozitivno utječe tjelovježba. To utječe na bolje osjećanje općenito, te smanjuje učinke predmenstrualnog simptoma. Općenito se vjeruje da se puno može spriječiti zdravom i uravnoteženom prehranom. O tome, koje stvari dobro umanjuju predmenstrualni sindrom i bolne menstruacije ima puno teorija i mišljenja, ali su rijetka dokazana. Kako bilo treba probati barem neke što vam nikako neće škoditi a možda se dogodi da vam upravo nešto od ovoga pomogne.

1. Vitamin B6

Mogućnosti njegovog utjecaja na PMS su izrađeni u nekoliko istraživanja, ali niti jedno nije potvrdilo ništa s velikom sigurnošću. Osim toga pri doziranju i konzumiranju ovog vitamina treba biti oprezan, jer velike količine mogu oštetiti neurološki sustav. Stoga vitamin B6 nije najbolja stvar s kojom treba olakšavati neugodne učinke PMS-a.

2. Magnezij

To je mineral koji se često preporuča kao blagotvornu stvar koja smanjuje tegobe PMS-a i predmenstrualne grčeve, isto tako treba biti pažljiv pri doziranju. Ukoliko se odlučite na korištenje magnezija, pripazite da ne pijete više od 350 mg na dan jer previše magnezija može djelovati kao laksativ.

3. Vitamin E

Vitamin E blagotvorno djeluje na učinke PMS-a. No, ne postoji niti jedna studija koja bi to potvrdila ili opovrgnula. Stoga njegovi učinci nisu poznati.

4. Biljni dodatci

Različiti čajevi, razni biljni pripravci mogu biti dobri za ublažavanje PMS-a. Ukoliko se odlućite za korištenje tih pripravaka trebate biti oprezne jer neke biljke mogu biti i otrovne. Stoga koristite pripravke od biljaka za koje znate da su korisne i neotrovne.

5. Kalcij

Najpozitivnije na PMS utječe kalcij. Neka istraživanja pokazala su da pomanjkanje kalcija u organizmu ima učinke slične PMS-u. Zato dodatan unos kalcija može utjecati za bolje osjećanje prije i za vrijeme menstruacije. Možete se odlučiti za nadomjestke u obliku tableta ili jednostavno kalcij pokušajte unositi prehranom. Kalcija ima u mlijeku i mliječnim proizvodima, grahu, kineskom kupusu, brokuli, špinatu i tofuu.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.