kako-zarasta-prelomljena-kost-zarastanje-prijeloma-ruke-kako-hr

Kako zarasta prelomljena kost | Prijelom kosti i proces zarastanja

Čovječja kost je toliko jaka da je pravo čudo što se uopće može slomiti. Jeste li znali kako kost može podnijeti teret 30 puta veći nego što ga može podnijeti opeka.

Najjača kost u čovječjem tijelu je donja vilica. Može izdržati teret od oko 1600 kilograma.

Pa ipak, prijelom kosti ponekad nastupi uslijed djelovanja jake sile. Svaki prijelom kosti ima naziv, ovisno o tomu kako je kost slomljena.

Ukoliko je naprsla samo na jednom dijelu svoje površine, tako da su njeni krajevi i dalje spojeni, onda je to naprslina ili nepotpun prijelom na dva dijela, to je jednostavnostavan ili običan prijelom.

Vrste prijeloma kostiju

Prijelom kosti uzrokuje djelovanje mehaničke sile. Najčešće nastaje kao posljedica prometnih nesreća, prilikom sportskih ozljeda, pri jačem padu na tvrdu podlogu (naprimjer kod poledice) te u ranjavanju u ratnim prilikama. Simptomi su bol, lokalna deformacija, ispad funkcije pogođenoga dijela tijela i abnormalna pokretljivost. Prijelom se potvrđuje rendgenskom snimkom.

Kada je kost slomljena na više od dva dijela, to je onda složen prijelom. Konačno, ako dijelovi kosti probiju mišiće i kožu tako da prelomljena kost strši kroz kožu, to je otvoreni prijelom.

Namještanje dijelova slomljene kosti nalik je lijepljenju komadića slomljena tanjurića. Dijelovi slomljene kosti moraju se namjestiti jedan uz drugi tako da se dodiruju. Ali, liječnik ne upotrebljava nikakvo ljepilo. Stanice vezivnog tkiva koštanih dijelova umnožavaju se i međusobno povezuju slomljene kosti.