O grcevima kod male djece Kolike

Kako se boriti s grčevima kod male djece

Maleno dijete nema još sasvim razvijen središnji živčani sustav, pa zato u toj dobi postoji sklonost grčevima. Razni uzroci mogu dovesti do prenadražljivosti u mozgu, što može izazvati gubitak svijesti, ukočenost, grčeve mišića, pjenu na ustima i modrilo.

Kolike/Grčevi se mogu pojaviti i kod povišene temperature. Kad temperatura spadne, grčevi se smire i obično se više ne ponavljaju. Takvi jednokratni grčevi mogu se javiti i kod drugih bolesti. Roditelji se doduše najprije prepadnu, ali kad napadaj prestane — što se obično događa — veoma često vode dijete na pregled. Treba znati da grčevi mogu nastati ne samo od povišene temperature već i kao posljedica drugih veoma ozbiljnih oboljenja kao što je upala moždanih ovojnica (meningitis) ili mozga (encephalitis). Zato dijete treba odvesti k liječniku da bi se, za svaki slučaj, izbjegle nepopravljive posljedice.

Pojam “kolike” potječe još iz Antičke grčke, a dolazi od riječi “kolikos” čije je značenje na starom grčkom “kolon tj. crijevo”. O dojenačkim kolikama i tome kako su se roditelji i liječnici s njima nosili kroz vijekove postoje i povijesni zapisi, neki čak iz 2. stoljeća. No, iako su dobro poznate od davnina, još uvijek nije sasvim razjašnjeno zašto nastaju, niti kako ih u potpunosti smiriti. Tako su, unatoč svim naprecima medicine do danas, dojenačke kolike ostale jedna od najvećih misterija rane dobi djeteta. Pročitajte više na: https://klokanica.24sata.hr/beba/zdravlje-i-njega/prepoznajte-kolike-i-saznajte-kako-ih-olaksati-1445 – klokanica.24sata.hr

Kolike/grčevi se mogu u toku života i više puta ponavljati. Najčešće se to događa kod epilepsije, ali mogu biti i drugi razlozi. Kod epilepsije grčevi se mogu javiti u obliku velikog ili malog napadaja. Veliki napadaj (grand mal) započinje promjenom raspoloženja, razdražljivošću i krikom. Nakon toga dijete gubi svijest, pada na zemlju i dobiva grčeve mišića čitavog tijela. Izbija mu pjena na ustima, ono pomodri, a često ugriza jezik i mokri. Kod malih napadaja dolazi do iznenadnih kratkotrajnih trzajeva ili prolaznog gubitka svijesti. Ali može doći i do grčeva samo u ograničenom dijelu tijela, pri čemu je svijest očuvana ili poremećena.

Je li potrebno posjetiti liječnika? U raznim zemljama, zapaženo je da roditelji dojenčadi s kolikama češće posjećuju liječnika, nego li roditelji djece koja ih nemaju. Procenjuje se da je 10-20 posto posjeta liječniku u dobi prva dva mjeseca vezano isključivo za pojavu dojenčkih kolika. Ukoliko ste i vi nesigurni je li plač i nervoza vašeg djeteta odraz bolesti, prvo se zapitajte ima li realnih simptoma bolesti – temperature, povraćanja, proljeva, izostajanja stolice, nenapredovanja na tjelesnoj masi? Pročitajte više na: https://klokanica.24sata.hr/beba/zdravlje-i-njega/prepoznajte-kolike-i-saznajte-kako-ih-olaksati-1445 – klokanica.24sata.hr