kako-se-rijesiti-mucanja-zasto-neki-ljudi-mucaju-mucanje-vjezbe-kako-hr

Naučite kako pojedini ljudi mucaju i kako si pomoći s vježbama

Najsloženije i najteže glazbalo koje se može zamisliti zacijelo je ljudski organ za govor! Da bi se zvuci i glasovi formirali, mora se upotrijebiti cijeli aparat: trbuh, dijafragma, grudni koš, grkljan, glasni mišići, usta, jezik, nepce, usne, zubi, nos i nosni sinusi.

Za stvaranje glasova najvažniji su mišići usta, nepce, usne i jezik.

Mi tako dobro “sviramo” na tom glazbalu samo zato što smo naučili kako se to radi kad smo bili najprilagodljiviji, u ranom djetinjstvu, i zato što otada neprestance vježbamo!

Ako na tom glazbalu ne možemo svirati savršeno skladno, onda je očigledno da nešto nije u redu s našim govorom. On je nepravilan i mi mucamo.

Mucanje ili zamuckivanje nastaje zbog grča jednog ili više organa koji sudjeluju u stvaranju govora. Izgovaranje riječi se iznenada prekida, nastaje pauza, poslije koje često dolazi do brzog ponavljanja zvuka na kome smo se prije toga zaustavili.

Može biti više vrsta mucanja

Počevši od neznatne nesposobnosti izgovaranja određenih glasova ili slogova, pa do stanja kad su svi mišići jezika, ždrijela i lica zahvaćeni grčem.

Mucanje se rijetko pojavljuje prije četvrte ili pete godine života. Dijete može početi mucati zato što stvarno nešto nije u redu s nekim od organa koji sudjeluju u stvaranju glasova; ali vrlo često mucanje može imati duševni uzrok.

Obično, kad netko muca, najviše teškoća ima s eksplozivnim suglasnicima b, p, d, t, k i g. Eksplozivni suglasnici se stvaraju usmjeravanjem izdahnutog zraka, stiskanjem usana, a zatim naglim oslobađanjem zraka zbog otvaranja usana. Pokušajte izgovoriti glas “b”. Vidite da je eksplozivan?