Nekoliko jednostavnih načina kako zaustaviti krvarenje iz nosa

nekoliko-jednostavnih-nacina-kako-zaustaviti-krvarenje-iz-nosa-kako-hr

Nalazite se u situaciji gdje vam krv jednostavno bez razloga počinje curiti iz nosa? Zadnje što trebate učiniti je nagnuti glavu i nagutat se svježe krvi k’o da ste poznati Edward Cullen. Slijedite ove korake i ublažite tegobe.

1. Stisak – sjednite uspravno s glavom lagano nagnutom prema naprijed (da krv nebi tekla u grlo). Najprije lagano ispušite ugruške. Zatim stisnite mekani dio nosa i pritisnite ga čvrsto prema licu. Držite tako barem 10 minuta. Ako krvarenje ne prestane, držite tako još 10 minuta. To obično uspije.

2. Ako još uvijek krvarite, zamotajte nos komadom smotane gaze i držite ga stisnuta još 10 do 15 minuta. Ako krvarenje prestane, držite gazu na nosu još 2 sata. Ako ne prestane, potražite medicinsku pomoć.

3. Može pomoći i limunov sok ili ulje lavande koje ćete staviti na područje koje krvari. Dakako možete prepoznati gdje je – obično se nalazi sprijeda, na nosnoj pregradi koja se naziva septum.

4. Stavite oblog od leda ili hladnu kompresu umočenu u hamamelis na vanjski dio nosa, uz nosnicu iz koje krvari. Hladnoća će suziti krvne žile u nosu što će usporiti istjecanje krvi.