nesvijestica prva pomoć

Kako postupiti i pružiti prvu pomoć osobi u nesvijestici

Nesvijest je simptom neadekvatnog dotoka kisika i hranjivih tvari u mozak, uzrokovana privremenim smanjenjem krvnog protoka. Takvo se smanjenje krvnog protoka može dogoditi uvijek kad tijelo ne može brzo kompenzirati pad krvnog tlaka.

Postoje tri stupnja, a žrtva može proći kroz sva tri ili ostati samo u jednom. To su:

  1. Pospanost: kad žrtva reagira bez većih poteškoća, ali ponovno pada u stanje slično snu.
  2. Ošamućenost: kad žrtva daje nesmislene odgovore (ili uopće ne daje odgovore) na pitanja.
  3. Koma: kad žrtva ne reagira na podražaje te je nepokretna i ne govori.

Osoba u nesvijesti nalazi se u opasnosti od gušenja ako ostane ležati licem prema gore. Izbljuvak, krv ili slina mogu zatvoriti gornji dio dušnika, a preko dušnika može kliznuti i donji dio jezika. Tijekom potpune nesvijesti normalni refleksi ne funkcioniraju kako treba, stoga žrtva s blokiranim dišnim putevima možda neće za kašljati ili se okrenuti, kao što bi to učinila u snu.

Ne pomičite žrtvu više no što je potrebno; ako normalno diše, odmah je postavite u BOČNI POLOŽAJ, osim ako sumnjate na ozljede leda ili vrata. U slučaju takve ozljede, žrtvu ne pomičite, nego joj držite čeljust prema naprijed kako ne bi bilo zapreka pri disanju. Ostanite uz žrtvu za slučaj da prestane disati i obavijestite nekoga da nazove hitne službe na brojevima 194 ili 112.

Ako žrtva prestane disati, započnite postupak UMJETNOG DISANJA! Ako ne osjetite disanje, provjerite bilo. Ako ne osjetite bilo, a znate primijeniti postupak VANJSKE MASAŽE SRCA, odmah započnite s masažom.

Nakon ponovnog početka disanja, postavite žrtvu u bočni položaj, pri kojemu je glava niže od ostatka djela. Olabavite moguću usku odjeću oko vrata, prsa i struka, kako bi se olakšali disanje i krvotok. Ako nitko drugi nije u mogućnosti pozvati pomoć, prvom prilikom učinite to sami.