pušenje

Kako se jednom zauvijek odviknuti od navike pušenja

Savjeti za ostavljanje pušenja. Kao što se navika pušenja stiče postepeno, tako je i odvikavanje od pušenja proces u kojem pušač postepeno stiče nove navike i uči kako opstati kao nepušač. Napuštanje pušenja često znači i napuštanje pušačkog društva i prijatelja što još više otežava odvikavanje i stvara dilemu pušača.

Što se tiče odluke o prestanku pušenja, ona mora biti čvrsta, dobro utemeljena, a u procesu odvikavanja uz određene programe veliku pomoć pušaču mogu pružiti porodica, prijatelji ili kolege s kojima dijeli životni radni prostor, dakako ako sami nisu pušači.

Pušač koji želi prekinuti pušenje obično to pokušava učiniti na jedan od ova tri načina:

  1. pušenjem većeg broja cigareta uzastopce, kako bi se razvilo gađenje prema pušenju (može biti opasno čak i za pušače koji se osjećaju zdravima. Može uzrokovati zastoj rada srca i disanja, te poslije takve kure odvikavanja počinje se pušiti još veći broj cigareta nego prije).
  2. postupnim smanjivanjem broja cigareta na dan (ne baš djelotvorno jer se tijekom dugog razdoblja smanjivanjem broja cigareta samo produžuje agonija pušača).
  3. napuštanjem pušenja odjednom (obično je najdjelotvorniji postupak). Treba naglasiti da se tijekom odvikavanja od pušenja ne preporučuje uzimati alkoholna pića koja otkupljuju volju.

Onima koji se nikako ne mogu odreći pušenja preporučuje se sljedeće:

  • smanjiti broj popušenih cigareta
  • manje uvlačiti duvanski dim
  • odbaciti bar trećinu cigarete
  • izvaditi cigaretu iz usta između dva dima
  • pušiti cigarete s manjim sadržajem nikotina i katrana
Međutim, valja istaknuti da ne postoje “zdrave cigarete” niti neopasno pušenje i da prestanak pušenja donosi niz zdravstvenih, emocionalnih, društvenih, financijskih i drugih prednosti.

Smanjivanje čestih pratećih efekata ostavljanja pušenja

Pušenje treba prekinuti odjednom i potpuno. Na duge staze to je najlakša, najbrža i najpovoljnija tehnika prestanka pušenja. Danas na svijetu postoje milijuni bivših pušača koji su ostavili cigarete i skoro svi su prekinuli na taj način.

Napišite sebi ljubavno pismo gdje navodite svoje razloge za prestanak pušenja. Osobina našeg uma je da brzo zaboravlja razloge koji nas navode na prestanak pušenja. Stoga, odvojite sada vrijeme i napišite ljubavno pismo sami sebi, koje će vas podsjećati na sve razloge koje ostavljanje pušenja čine vrijednim. Pismo nosite sa sobom i često čitajte. Bacite sve cigarete koje imate i sve što vas podsjeća da ste bili pušač.

pušenje

Recite članovima porodice i prijateljima da počinjete život bez duhana. Posvetite se potpuno svom ozdravljenju. Ne odgađajte prestanak pušenja. Prestanite pušiti određenog dana u vrijeme koje ste odredili za to. Ne odgađajte to za sljedeću godinu, sljedeći mjesec, nedelju pa čak ni za sutra.

Koncentrirajte se na vrijeme od buđenja do odlaska na spavanje. Mi smo ono što mislimo da jesmo! Mislite pozitivno! Naš stav je veoma važan jer mi smo ono što mislimo da jesmo!

Ako dozvolimo sebi negativne misli poput onih “teško je prekinuti pušenje” ili “lišavam se cigarete” osjećat ćemo se loše. Ako svoj um navedemo na pozitivne misli o svom oslobađanju od zla i ozdravljenju kao o nečemu veličanstvenom i divnom te da sebi činimo značajnu uslugu, osjetit ćemo da nam raste samopoštovanje. Budite ponosni na sebe što više ne pušite! Ne očekujte od drugih pohvale kojima podižete svoje samopoštovanje niti se oslanjajte na njih da će vam pružiti podršku vašoj želji da se oslobodite. Vjerujte u sebe.

Mogući simptomi nakon prestanka pušenja

Glavobolja i vrtoglavica simptomi su posljedica hipoglikemije, pijte sokove! Simptomi kakvi su glavobolja, nemogućnost koncentracije, vrtoglavica i pogrešna konfuzna, orijentacija u vremenu rezultat je pada šećera u krvi koji se javlja poslije prekida pušenja. Pomozite svom tijelu da se prilagodi novoj situaciji uz izbjegavanja proizvoda bijelog šećera i uzimanja nešto hrane (tijelesnog goriva) najmanje svaka tri sata. Ne dostupite si da postanete gladni, već imajte nešto hrane uz sebe. Najpogodniji su šećeri iz voća i voćnih sokova.

Promotrite situacije koje izazivaju žudnju za duhanom i u početku ih izbjegavajte.

Budite svjesni da će mnoge rutinske situacije biti okidač “žudnje za nikotinom”.
Uobičajeno je da se žudnja javi: poslije obroka, za vrijeme telefoniranja, vožnje, pića, čitanja, pijenja kave ili alkoholnih pića, sjedenja u kavani ili kafiću, druženja sa prijateljima pušačima ili čak za vrijeme igranja karata!

Pokušajte se baviti uobičajenim stvarima tijekom prekidanja pušenja. Ako izgleda da je trenutna situacija jak stimulans za pušenjem prekinite je na kratko i vratite joj se kasnije. Nemojte misliti da ćete je se odreći zauvijek. Sve što ste radili kao pušač naučit ćete da radite jednako dobro ako ne i bolje sada kao bivši pušač.

Pijte dosta voćnih sokova i vode prva tri dana. Oni ne samo da ispiraju nikotin iz tijela već i pomažu da se održi nivo šećera u krvi. Podijelite tjelesnu težinu sa dva, broj koji ste dobili predstavlja broj potrebnih dnevnih porcija koje vaše tijelo traži za oporavak i ispiranje. Uzimajte voće i povrće a izostavite slatkiše i kolače. Da biste izbjegli povećavanje tjelesne težine uzimajte voće i povrće a izostavite slatkiše i kolače. Neka celer bude kratkotrajna zamjena za cigarete.

Zamijenite lošu naviku dobrom

Pušenje je dugo bilo znak za vaše tijelo da je kraj obroka, morate naći novi. Osmislite neki program redovnog vježbanja. Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti dobijanja težine osmislite neki program redovnog viježbanja. Ako niste bili fizički aktivni svakodnevno konzultirajte se sa svojim doktorom o programu vježbi koji je za vas odgovarajući. Pušenje ne riješava probleme! Ako naiđu problemi dok ostavljate pušenje (na primjer: malodušnost, jaki nagon za pušenjem, uznemirenost, bolest u obitelji, financijski problemi) zapamtite, PUŠENJE NIJE RJEŠENJE!

Pušenje će samo zakomplicirati početnu situaciju jer stvara novu neugodnu situaciju: potpuno vraćanje duhanu. Budite pošteni! Vidite sebe kao ovisnika od nikotina jer to svakako jeste čim pušite! Samo jedan dim i odmah ili vrlo brzo vraćate se duhanu na prethodni nivo nikotina u krvi ili čak viši.

Ne gledajte to kao “samo jedan dim” gledajte kao na potpuni poraz i ponovo postajete pušač. Ne razmišljajte kako strašno želite cigaretu. Vi ne žudite za cigaretom kako ni ovisnik o heroinu ne traži iglu. Cigareta i šprica ili igla su samo načini na koji supstance koje izazivaju ovisnost (droge) ulaze u tijelo. Vi zapravo žudite za svojom drogom. Kupite sebi nešto što volite, uštedjeli ste. Uštedite novac koji obično trošite na kupovinu cigareta i kupite sebi nešto što stvarno želite poslije tjedan dana ili mjesec. Štedite godinu dana i moći ćete sebi priuštiti putovanje koje odavno želite!

Suočite se s izazovom

Radite vježbe dubokog disanja. Dišite sporo i duboko kada osjetite žudnju za cigaretom čitavim plućima dok svoj um oslobađate iskušenja. Zamislite suočavanje s teškim izazovom. Zamislite izazov (situaciju koja izaziva stalni stres, ugodnu zabavu, problem debljanja, dosadu, nesereću, ozbiljnu bolest, smrt nekoga do koga vam je stalo, sahranu, financijske probleme, kraj veze, piće, duže vrijeme u društvu pušača) i zamislite sebe kako uspješno odolijevate izazovu.

Kakva pobjeda! Počinjete novi život. Uzdignite se iznad svoje ukorenjene pušačke rutine i počnite novi život. Angažirajte se u aktivnostima koje zahtijevaju više od jednog sata da se završe i predstavljaju izazov za vaše oporavljeno tijelo. Jedna cigareta – 100 % poraz! Razmislite malo kako biste se osjećali da se vratite na stari nivo korištenja cigarete.

Ostavljanje pušenja je jedan od rijetkih poslova gdje uspjeh od 99 % znači poraz od 100 %
Uvjet je jednostavno sve ili ništa. Ako zaista odlučte da zapalite molimo vas da obećate sebi da prvo dođete na sastanak grupe i dozvolite joj da vam da podršku. Izgleda kao šamar u lice kada je član grupe dovoljno čvrst da se pojavi pred grupom kada se vrati pušenju a nije bio u stanju odolijeti iskušenju u krizi.

Kako razumijeti i podržati pušaća

Nikako! Zapamtite da su samo dva dobra razloga da zapalite cigaretu kada jednom prestanete. Odlučili ste se vratiti na stari nivo korištenja cigareta, dok vas to ne učini invalidom i na kraju ubije ili ste shvatili da stvarno uživate u rastanku s cigaretom i da ste odlučili opet uživati u ostavljanju cigareta zauvijek.

Ana Janušić