simptomi celijakije

Simptomi celijakije, posljedice intolerancije na gluten i kako ih prepoznati

Danas je dobro poznata klasična klinička slika celijakije koja se prezentira s crijevnim simptomima. Ta se klinička slika najčešće ispoljava od 7.-24. mj. života. Kasnije se bolest češće ispoljava znakovima koji nisu vezani samo za probavni sustav, s tzv. ekstraintestinalnim simptomima. Ti su simptomi celijakije češći kod odraslih.

Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži, a možda i zobi. Jedna je od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti.

Javit će se u osoba koje imaju nasljednu predispoziciju za ovu bolest, a jelovnik im sadrži proizvode od pšenice, ječma, raži, a vjerojatno i zobi. Oštećenje sluznice tankog crijeva koje dugo traje može rezultirati razvojem vrlo teških i životno ugrožavajućih bolesti. U bolesnika u kojih je bolest prepoznata i liječena bezglutenskom dijetom jednaka je stopi obolijevanja i smrtnosti od teških bolesti kao u zdravih ljudi.

Ne postoje dva oboljela od celijakije s istim simptomima bolesti. Simptomi celijakije ovise o dobi bolesnika, trajanju i jačini bolesti, te oštećenju organa. Osnovni oblici celijakije su tipična, atipična i “tiha” celijakija. Ovisno o obliku može se manifestirati na crijevima, koži i na drugim organima i organskim sustavima.

Tipični oblik bolesti celijakije

Neka istraživanja pokazuju da se ovaj tipični crijevni oblik bolesti javlja u svega 50% slučajeva celijakije.

Simptomi celijakije: dugotrajni proljev ili brojne, obilne, masne, pjenušave, zaudarajuće stolice, nenapredovanje ili gubitak na tjelesnoj težini, gubitak teka, nadutost trbuha, psihičko nezadovoljstvo.

Javlja se u djece od 6. mjeseca do 2. godine života. Dijete postepeno poprima “žablji izgled”, s velikim trbuhom i tankim ekstremitetima.

Atipični oblici bolesti celijakije

Simptomi koji mogu ukazivati na celijakiju su i: hipoplazija zubne cakline, ponavljani aftozni stomatitis, neplodnost, impotencija, odgođena pojava puberteta, ponavljani perikarditis ili dilatirajuće miokardiopatije i slično.

Crijevni oblik celijakije može se manifestirati učestalim bolovima u trbuhu, povraćanjem, “masnom jetrom”, povećanjem jetrenih enzima bez drugih uzroka bolesti jetre i slično kod odraslih.

Atipični simptomi koji su rezultat smanjene apsorpcije hranjivih sastojaka hrane su: anemija zbog nedostatka željeza, niski rast, rahitis, osteopenija, osteoporoza.

Postoje oblici ove bolesti koji se prezentiraju na drugim organima i organskim sustavima.

“Kožna celijakija” ili herpetiformni dermatitis je oblik bolesti karakteriziran pojavom sitnijih mjehurića na koži laktova i koljena.

Simptomi mogu biti i od strane centralnog živčanog sustava: epilepsija, cerebelarna ataksija, neuropatije, depresija ili iritabilnost, poremećaji ponašanja i slično.

Simptomi celijakije kod djece

Kod djece može biti prisutno zaostajanje u rastu, odgođen pubertet, dijete može imati bolove u zglobovima, biti jače anemično, imati jače kariozno zubalo. I neki oblici epilepsije povezuju se s neliječenom celijakijom. Ta različitost kliničke slike daje celijakiji opravdani naziv “kliničkog kameleona”.

Simptomi celijakije kod odraslih osoba

Neki pojedinačni simptomi, posebice u odraslih bolesnika, mogu upućivati na celijakiju, kao npr.:

  • opći simptomi: opća slabost, nizak krvni tlak, neznatno povišena tjelesna temperatura;
  • gastrointestinalni simptomi: upala jezika, afte u usnoj šupljini, proljev, odbijanje hrane, mučnina, povraćanje, distenzija abdomena, vidljiva peristaltika crijeva, bolovi u trbuhu i flatulencija; anemija, sklonost krvarenju, edemi, parestezije, noćno mokrenje
  • mišićno koštani simptomi: bolovi u mišićima i kostima, spontani prijelomi, loša zubna caklina;
  • neuropsihijatrijski simptomi: periferna neuropatija, cerebrospinalne degeneracije, anksioznost, depresija, promjene kognitivnih funkcija, razdražljivost, poremećaj ponašanja;
  • reprodukcijski: smetnje menstrualnog ciklusa, smanjena muška i ženska plodnost, impotencija, spontani pobačaji;
  • kožni simptomi: različiti osipi, brojne pigmentacije, crvenilo, petehije ili hematomi, potom papulozni osipi s jakim svrbežom
  • Dermatitis herpetiformis