slomljena-kost-hitan-postupak-kod-lomova

Slomljena kost | Hitan postupak kod lomova

Očiti znak slomljene kosti jest ako krhotina kosti viri kroz kožu ili ako je ekstremitet očigledno izobličen.

Znakovi mogu biti i manje očiti, na primjer dugotrajna bol na mjestu ozljede uzrokovane padom ili udarcem.

  1. Ako imalo sumnjate na lom, odmah pozovite hitnu pomoć.
  2. Ne pomičite ozlijeđenu osobu, osim ako to nije krajnje neophodno. Pogotovo ako sumnjate na ozljedu kralježnice jer to može uzrokovati daljnje ozljede, čak opasne po život.
  3. Dok čekate hitnu pomoć, pružite nužnu prvu pomoć u slučaju teškog krvarenja ili šoka.
  4. Ne dajte ozlijeđenom ništa piti.
  5. Ako morate pomaknuti ozlijeđenog, u slučaju da hitna pomoć kasni ili ako ste obaviješteni da ga trebate odvesti u bolnicu, imobilizirajte mjesto loma tako da se kost ne može micati.

Imobilizacija slomljenog ekstremiteta

Zavežite slomljenu nogu za zdravu nogu maramama, kravatama ili drugim dostupnim materijalima, a za podlaganje između zglobova, koljena i bedara upotrijebite mekše materijale, kao što je spužvasti jastučić.

Ako je koljeno slomljeno, ne pokušavajte ga micati. Zaštitite ga jastučićem ili preklopljenom jaknom.

Slomljenu ruku imobilizirajte tako što ćete ju zaštititi povezom za ruku i pričvrstiti uz tijelo. Ne savijajte slomljenu ruku silom.

Ako se ne savija prirodno, polegnite ozlijeđenog tako da mu bude udobno, stavite mekanu podlogu između ozlijeđene ruke i tijela — izbjegavajte mjesto loma — i pričvrstite ruku uz tijelo trima širokim trakama.

Kako postupati ako je slomljeno rebro

Običan lom rebra izazivat će oštru bol u prsima ozlijeđenoga pri dubokim udisajima ili kašljanju. Ta se bol može ublažiti ako se ruka na ozlijeđenoj strani stavi u povez za ruku. No otežano disanje i krvava pjena na ustima ukazuju na ozbiljniju ozljedu.

Žurno pozovite hitnu pomoć. Ako je moguće, ozlijeđena se osoba treba nagnuti na ozlijeđenu stranu tijela kako bi se olakšalo otjecanje krvi iz zdravog dijela pluća.

Ana Janušić