sto je i kako se lijeci meningitis upala moždanih ovojnica lijecenje meningitisa

Što je i kako se liječi meningitis (upala moždanih ovojnica) | liječenje meningitisa

Upala moždanih ovojnica je bolest koja nastaje zarazom, klicama (bakterije ili virusi). Kod djece je ranije bila veoma česta upala moždanih ovojnica izazvana klicom tuberkuloze. Bolest se može proširiti na moždane ovojnice i u toku neke druge upale u tijelu ili nakon ozljede glave, te kod upale srednjeg uha, kod upale sinusa i sl.

Kako prepoznati simptome:

Upala moždanih ovojnica (meningitis) očituje se upornim, jakim glavoboljama, vrtoglavicama, mučninom i povraćanjem. Glavobolja je toliko jaka da bolesnik često viče, duševno se poremeti i dolazi do pomućenja svijesti. Bolesnici ne podnose svjetlost, imaju ukočen vrat, glava im je zabačena natrag, a trbuh uvučen. Kod gnojnih upala moždanih ovojnica uvijek dolazi do povišenja temperature, često i iznad 40° C. Kod tako visoke temperature nastaje nemir, pa bolesnik često bježi iz postelje.

Kako se testira:

Pretragom moždane tekućine (liquor cerebrospinalis) nalaze se znaci upale moždanih ovojnica i klice koje su uzrokovale bolest. Ako se bolest rano otkrije i prepozna, liječenje je danas uspješno i većina bolesnika potpuno ozdravi. Kod vrlo teških, kasno liječenih i neliječenih slučajeva mogu nastati trajne posljedice (glavobolja, gluhoća, gluhonijemost, padavica, slaboumnost itd.).

Gdje se provodi liječenje:

Liječenje upale moždanih ovojnica mora se provoditi na zaraznim odjelima bolnica, jer je ova bolest zarazna. Bolesnici moraju ležati u čistoj i zamračenoj sobi i hraniti se lakom kašastom hranom. Treba se brinuti za redovnu stolicu. Kod jake glavobolje daju se hladni oblozi na čelo i lijekovi koji ublažuju glavobolju.

Osnovno liječenje provodi se antibioticima (penicilin, streptomicin, geomicin i si.) u veoma velikim dozama.