sto_su_nesvjestica_i_koma_kako_ih_razlikovati_i_lijeciti

Što su nesvjestica i koma, kako ih razlikovati i liječiti

Poremećaji svijesti različitog stupnja dosta su česti kod živčanih bolesti. Mogu nastupiti naglo, iznenada, ali se razvijaju i postepeno.

Što je nesvjestica i kako je prepoznati

Nesvjestica je kratkotrajan gubitak svijesti. Nastupa naglo, zbog nedovoljne opskrbe mozga krvlju. Lice problijedi, puls se jedva napipa. Katkada nastaje mučnina i povraćanje. Bolesniku dolazi »crno pred očima« i gubi svijest. Ovakva nesvjestica može nastupiti i iz duševnih razloga (zaprepaštenost, uzbuđenost, pogled na krv, žalosna vijest), od zagušljivog zraka u prenatrpanim prostorijama, zbog naglog gubitka krvi, zbog jake boli.

Liječenje nesvjestice

Bolesnika treba položiti tako da mu je glava niže od nogu, raskopčati mu treba ovratnik i odijelo, iznijeti ga na zrak i pošpricati vodom. Poslije nekoliko trenutaka bolesnik dolazi k svijesti.

Što je koma i kako je prepoznati

Stanje duboke nesvjestice zovemo koma. Bolesnika se ne može nikakvim vanjskim podražajima dozvati k svijesti. Na podražaje, povike i drmanje bolesnik ne reagira, leži sasvim bespomoćno, obično mlohavo, rjeđe ukočeno. Zjenice mogu biti ukočene, a refleksi većinom ugasli. Sačuvane su samo funkcije disanja i krvotoka, odnosno srca. Kod svakog bolesnika koji se nalazi u dubokoj nesvjestici mora se utvrditi uzrok tog stanja. To će moći učiniti jedino liječnik, pa je takvom bolesniku potrebna hitna liječnička pomoć. Duboku nesvjesticu (komu) mogu uzrokovati razna oboljenja živčanog sustava, razna otrovanja, zarazne i druge unutrašnje bolesti, te povrede glave i mozga. U komu bolesnik pada nakon napadaja moždane kapi i padavice.

Kako dolazi do kome

Od otrovanja, zbog kojih bolesnik može pasti u duboku nesvjesticu (komu), važno je spomenuti otrovanja sredstvima za spavanje, plinovima (naročito ugljični monoksid), morfijem, alkoholom i dr. Otrovanja uslijed poremećaja mijene tvari kod bubrežnih, jetrenih i šećerne bolesti također dovode do duboke nesvjestice. Uzrok nekih nesvjestica zamjetljiv je na prvi pogled, kao npr. nakon povreda glave i mozga zadobivenih u prometnoj ili drugoj nesreći. Kod svakog slučaja duboke nesvjestice treba hitno pozvati liječnika jer mogućnost da se bolesnik spasi postoji samo u prvim satima takvog stanja.

O uzroku nesvjestice ovise liječenje i tok bolesti. Neke nesvjestice, kao npr. uslijed šećerne bolesti, otrovanja, zaraznih bolesti, povreda glave i mozga, imaju dobar ishod ako se odmah započne liječenje osnovne bolesti koja je uzrokovala duboku nesvjesticu.