Kako izaći iz depresije | Pomozite nekome da izađe iz depresije

Kada uđete u stanje depresije, neraspoloženja koje vas prati gubitkom i voljom za životom izazvanog emotivnim neispunjavanjem, mislite da nema izlaza. Ako se to desi osobi iz vaše blizine, osjećati ćete se nemoćno da joj pomognete. Izlaz postoji, ali to traje dosta dugo. Kako se depresija stvarala postepeno, tako ćete to i morati postepeno riješavati.

1. Ako želite pomoći osobi koja se nalazi u depresiji potrebno se pripremiti na veliko strpljenje. Nikako ne dozvolite da osoba ostane sama. Pričajte o nečemu što nema veze s tom osobom i njenim problemima, npr. nešto što se dogodilo nekom drugom a znate ga, poznanik, prijatelj i slično.

2. Trudite se biti duhoviti ali da ne pretjerate jer tada nema efekta. Potrudite se da osoba sama shvati koliko ljepote, živosti ima u svakom normalnom uobičajenom životu.

3. Nakon određenog perioda odvedite osobu među ljude i kako vrijeme bude prolazilo, osoba će se otvarati sama i shvatiti da nije jedina na ovom svijetu i tek tada možete osobu potaknuti na razgovor o samom problemu iliti razlogu njenog stanja. To može biti svašta, problemi na poslu, neuspjeh u ljubavi, nedostatak ambicije…