kako-naviknuti-dijete-na-spavanje-uvodjenje-rutine-kod-djeteta-kako-hr

Kako naviknuti dijete na spavanje | Uvođenje rutine kod djeteta

Sigurno ste umorni od čestog buđenja u noći kako bi ponovno uspavali dijete. Naučite svoje dijete da zaspi samo, bez bočice, dojenja, dude ili maženja. Tako će se vaše dijete naviknuti i prespavati cijelu noć u komadu.

1. Utvrdite rutinu i držite je se. Okupajte svoje dijete, dajte mu zadnji obrok, pročitajte priču. Nije bitno koji je vaš ritual sve dok je umirijuć, stimulira spavanje te ga se fiksno držite.

2. Dajte djetetu najdražu plišanu igračku ili dekicu. Možda je vaše dijete razvilo posebnu povezanost s jednim od toga. Ako je, iskoristite to. Ako nije, probajte stvoriti takvu poveznost tako što ćete uvijek imati igračku ili dekicu svaki puta dok prolazite kroz rutinu.

3. Stavite vaše dijete u kolijevku kada je umorno, ali je još uvijek budno. Cilj je da vaše dijete shvati kako se samo uspavati. Ako ga naučite da zaspi dok ga ljuljate, mazite ili hranite, buđenje u noći je neminovno.

4. Ako vaše dijete počne plakati nemojte ga podignuti. Neki eksperti savjetuju da ostanete u sobi kako se vaše dijete nebi uspaničarilo misleći da ste ga napustili. Neki pak savjetuju da napustite sobu, ali se vratite u više navrata (svakih 5-10 minuta) kako bi nježno pričali s djetetom ili ga na brzinu pomazili (ali nemojte ga dizati iz kolijevke).

5. Ako se vjerno držite ove rutine, otprilike tjedan dana, dijete bi trebalo plakati sve manje i manje svake noći sve do trena kada će u potpunosti prespavati noć.