Kako pomoći djetetu da počne odlaziti na toalet

Kako pomoći djetetu da počne odlaziti na wc? Neka djeca mokre u krevet dok spavaju jer da bi mjehur mogao zadržati mokraću čitavu noć, mora dovoljno narasti, a to se kod nekih dogodi tek u četvrtoj ili šestoj godini. Ovaj problem nije neuobičajen i nakon tih godina te može biti dugotrajan.

Jedna osoba na svakih 100 pati od inkontinencije do svoje 18. godine. Iako se mjehur normalno razvija, živčani sustav koji njime upravlja može se razvijati nešto sporije. Ili dijete može imati toliko čvrst san da ga ni prirodna potreba ne može probuditi.

Pojava mokrenja u krevet može biti uzrokovana teškom prehladom te iritacijom ili infekcijom mokraćnog kanala. Anksioznost također može biti glavni uzrok mokrenja u krevet: dijete podsvjesno može biti zabrinuto, na primjer, zbog početka ili promjene škole, selidbe, roditeljskih svađa ili prinove u obitelji.

Roditelji također mogu potaknuti anksioznost ako dijete prerano počnu navikavati na noćnu posudu i ako su u vezi s tim previše pedantni i uporni. Liječnici su protiv nastojanja da se dijete počne privikavati na noćnu posudu prije no što samo pokaže da je spremno za to.