prirodna_kontracepcija_knaus_oginova_metoda_prirodne_kontracepcije

Prirodna kontracepcija | Knaus-Oginova metoda prirodne kontracepcije

U prirodnom ritmu mjesečnog menstrualnog ciklusa postoji razdoblje od oko osam do deset dana tijekom kojega se jajašce nastalo u jajnicima može oploditi. Ako se snošaj dogodi tijekom preostalih 18 ili više dana, a izbjegava tijekom »nesigurnog« razdoblja, žena, teoretski, ne može ostati trudna. To je osnova Knaus-Oginovog pravila, ili pirodnog načina kontracepcije.

Nažalost, budući da je menstrualni ciklus kod mnogih žena promjenjiv, kako zbog duljine trajanja tako i redovitosti, prirodan način kontracepcije nije posve siguran, kao na primjer kontracepcijska pilula, kondom ili različite vrste unutarmaterničnih kontracepcijskih sredstava. Rizik se, međutim, može smanjiti kombinacijom triju metoda za izračunavanje sigurnih dana tijekom mjeseca za spolne odnose: kalendarskom metodom, metodom mjerenja tjelesne temperature te ovulacijskom, ili Billingsovom, metodom.

Kalendarska metoda

Žene čiji je menstrualni ciklus kratak ili nepravilan nikada se ne bi smjele oslanjati na ovaj način kontracepcije. Prema njemu, prvi dan menstruacije broji se kao 1. dan. Nesigurni dani — kad treba izbjegavati spolni odnos — kod žene s potpuno pravilnim ciklusom od 28 dana, bit će između 9. i 18. dana. Radi veće sigurnosti bilježite točnu duljinu svakog menstrualnog ciklusa tijekom 12 mjeseci. Tada se prvi nesiguran dan može odrediti oduzimanjem 19 dana od najkraćeg od posljednjih 12 ciklusa. Ako je najkraći ciklus imao 25 dana, začeće je moguće od 6. dana (25-19). Posljednji nesiguran dan određuje se oduzimanjem 11 dana od najdužeg ciklusa. Ako je najduži ciklus imao 31 dan, posljednji nesiguran dan je 20. dan (31-11). Prema tome, u ovome primjeru začeće je moguće od 6. dana do 20. dana, s tim da se i 20. dan ubraja. Odnos bi bio siguran od 1. dana do 5. dana, uključujući i 5. dan (nema razloga za izbjegavanje spolnih odnosa tijekom menstruacije, iako se mnogi tome protive iz estetskih ili vjerskih razloga) te od 21. dana do kraja ciklusa.

Metoda mjerenja tjelesne temperature

Ženina temperatura neznatno poraste – za 0,2 do 0,5*C -tijekom vremena kad u njezinome tijelu sazrijeva jajašce sposobno za oplodnju. Da biste otkrili promjenu, potrebno je mjeriti tjelesmu temperaturu u ustima i bilježiti je svako jutro prije ustajanja iz kreveta ili prije ikakvoga jela i pića. Držite termometar u ustima najmanje tri minute. Ako se temperatura nije povećala, nije došlo do ovulacije (sazrijevanja jajašca). Međutim, porast temperature može imati druge uzroke, a ne ovulaciju — kao što je prehlada. U ljekarnama i klinikama za planiranje obitelji prodaju se termometri za ovulaciju i tablice za bilježenje svakodnevne tjelesne temperature.

Ovulacijska ili Biliingsova metoda

Za vrijeme ovulacije događaju se biološke promjene. One uključuju povećano stvaranje sluzi, materije poput želea koja se često pojavljuje na ulazu rodnice. Sluz postaje i sve vodenastija. Najvlažniji dan obično je četvrti dan nakon ovulacije. Žene mogu naučiti uočavati promjene sluzi iz rodnice i, uz tablicu tjelesne temperature, mogu predvidjeti ovulaciju.