kako_dresirati_psa_kako_nauciti_psa_da_odmah_poslusa_vase_zapovijedi

Kako dresirati psa | Kako naučiti psa da odmah posluša vaše zapovijedi

Psi mogu naučiti povezati određene zapovijedi, pozive ili zvižduke s radnjama ili predmetima ako se opetovano upotrebljavaju iste riječi ili zvižduci. Ponavljanje i ustrajna upotreba tih »signala« s vremenom će kod psa potaknuti automatsku reakciju i bez obzira na podražaje iz okoline koji mu mogu ometati pažnju. Pas će brzo učiti ako se svaka pravilna reakcija, odnosno očekivano ponašanje, nagradi pohvalom.

Započnite ili završite svaku zapovijed imenom psa. Kada vas posluša, recite »Dobar pas!« pa ga pomilujte ili potapšajte. Tiho ga hvalite — oduševljeno maženje samo će ga potaknuti na igru. Uvijek upotrebljavajte iste riječi za neku zapovijed i nikada ih ne mijenjajte. Povremeno nagradite psa keksom ili grickalicom.

Vrijeme obuke

Započnite s desetminutnom obukom, a kasnije je produžite na 20 minuta. U početku ćete morati ponavljati jednu vježbu pet ili šest puta na dan tijekom nekoliko dana — ali ne toliko često da dosadi psu. Kako biste naučili psa da sjedne, legne i ide uz nogu, upotrijebite kožnu ogrlicu i oko 2 m povodca. Za uvježbavanje psa da na zapovijed dođe i donese nešto, upotrijebite duži povodac. U trgovinama opreme za kućne ljubimce možete kupiti najlonski povodac koji se razvlači, a može se pričvrstiti na obične kožnate i najlonske povodce ili lance.

Sjedni

Neka vam pas stoji s lijeve strane (ako ste dešnjak). Držite povodac blizu ogrlice i potaknite psa neka sjedne. Pohvalite psa čim sjedne. Ponavljajte dok pas automatski ne sjedne na zapovijed.

Stani

Naredite psu neka sjedne i ostane u tom položaju. Čim posluša i ostane tako minutu-dvije, vratite se do psa i pohvalite ga. Svaki put kad vodite psa u šetnju na otvorenom ili u park, ponovite ovu vježbu (s vremenom ćete to moći i bez povodca) postupno povećavajući vrijeme koje pas mora ostati na mjestu i vašu udaljenost od psa.

Lezi

Naredite psu neka sjedne i potom neka legne. Ako pas pokuša ustati, ponovite mu naredbu neka legne i recite: »Stani!«. Ponavljajte vježbu sve dok vas pas automatski ne posluša, a tada ga pohvalite ili mu dajte nagradu.

Uvježbavanje prelaska ceste

Svaki put kad trebate prijeći cestu, naredite psu neka sjedne i dajte naredbu: »Stani!«. Kad je cesta slobodna, žustro krenite i povucite povodac uz istovremenu naredbu: »Preko!«. Nikada nemojte prelaziti cestu, a da pas nije na povodcu — to je zabranjeno u naseljenim mjestima.

K nozi

Uvježbajte psa neka hoda uz vašu lijevu nogu tako da mu nos bude tik ispred vašega koljena. Dok hodate, lijevom rukom držite povodac na sredini kako biste ga zategnuli ili popustili. Ako pas zaostaje ili vuče naprijed, oštro potegnite povodac i ponovite naredbu. Ako nastavi potezati povodac, počnite kružiti ili se okretati ili hodati u obliku osmice. To će psa držati uz vašu nogu. Kad god vodite psa u šetnju, upotrebljavajte pohvalu i potezanje povodca u razumnoj mjeri sve dok ne nauči hodati uz nogu.

Dođi

Recite psu neka ostane na mjestu, potom se odmaknite, okrenite se k njemu i naredite mu: »Dođi!«, uz istodobno potezanje podužeg povodca – neka bude dug oko 3 m. Pohvalite psa kad potrči k vama. Postupno povećavajte udaljenost i konačno, kad pas bude odmah reagirao na naredbu, vježbajte bez povodca.

Donesi

Stavite neki poznati predmet psu u usta kako bi se naviknuo na uzimanje predmeta i davanje na naredbu: »Daj!«. Proširite vježbu tako da se udaljite i naredite: »Donesi!«. Bacajte predmet sve dalje i ponavljajte naredbu. Pohvalite i nagradite psa pošto uspješno donese predmet.

Satovi obuke

Održavaju se na raznim mjestima. Raspitajte se kod veterinara, u lokalnoj policijskoj postaji ili potražite u oglasnicima pod naslovom »Obuka pasa«. Također možete kontaktirati Kinološki savez, koji vjerojatno ima popis klubova za obuku pasa.