kako-drzati-miseve-kao-kucne-ljubimce-briga-o-misevima-kako-hr

Kako držati miševe kao kućne ljubimce | Briga o miševima

Miševi kao kućni ljubimci ne zahtijevaju puno pažnje i znaju biti umiljati. Kad vas upoznaju, mogu vam se penjati po ruci i sklupčati se uz vrat. Kupite par miševa u dobroj trgovini kućnih ljubimaca. Mužjak i ženka mogu imati i do 20 okota godišnje, a u svakome okotu može biti od šest do 12 mladunaca. Stoga ako želite zadržati broj na samo dva miša, kupite par ženki. Dva mužjaka će se tući. Prodavač će vam znati odabrati miševe traženoga spola.

Kupovina mužjaka i ženke miša

Odlučite li se kupiti par za razmnožavanje, trebali biste odvojiti mužjaka prije no što se ženka okoti i držati ih razdvojene sve dok se mali miševi posve ne odbiju od sise. Miševe je najbolje držati u metalnome kavezu sa žičanom rešetkom jer inače bi progrizli drveni kavez.

Kako hraniti miševe

Otprilike jednu čajnu žličicu hrane na dan, uglavnom komadiće kruha, sjemenke za kanarince, zob, zeleno povrće i svježe voće. Kao poslasticu možete im dati malo ribanoga sira. Uz suhi kruh treba im dati vode ili mlijeka. Mijenjajte im vodu za piće dva puta tjedno.

Miševi obično vrše nuždu na jednome mjestu, pa bi bilo dobro u kavez na to mjesto staviti im malu aluminijsku pliticu napunjenu običnim pijeskom ili pijeskom za mačke.