kako_hraniti_ribice_u_akvariju_i_odrzati_ih_zdravima_briga_o_ribicama

Kako hraniti ribice u akvariju i održati ih zdravima | Briga o ribicama

Dajte ribicama kvalitetnu hranu dva puta na dan, ali pazite da ih ne hranite previše. Ne biste im trebali dati više nego što u pet minuta mogu pojesti. Dopunite ishranu zamrznuto-suhim proizvodima kao što su tubifex crvići. Kao posebnu slasticu, možete im dati žive solanske račiće (artemije). Odete li od kuće na dan ili dva, ribe ne treba hraniti.

Svakodnevno provjeravajte temperaturu akvarija s tropskim ribicama, a staklene površine održavajte čistima. Naslage algi na stranicama akvarija možete ukloniti magnetom za alge — dva magneta okrenuta jedan prema drugom, jedan s unutarnje, a drugi s vanjske strane. Odstranite talog od nepojedene hrane usisnom cjevčicom. Oba alata možete nabaviti u trgovinama koje prodaju opremu za kućne ljubimce, četvrtinu vode promijenite svaka dva do tri tjedna.

Tražite bilo kakve znakove bolesti — dvije koje se najčešće pojavljuju jesu Saprolegnia — pljesnivost, prilikom koje dolazi do pojave bijelih, vati sličnih mrlja na tijelu ribe, te Ichthyophthirius, što se manifestira pojavom bijelih ispupčenih točkica veličine glave pribadače.

Ako ribice na površini hvataju zrak, uzrok tomu sigurno je nedostatak kisika ili previsoka temperatura. Izbjegavajte unos parazita tako što ćete nove biljke dezinficirati, a nove ribice staviti u poseban akvarij, u karantenu, na dva do tri tjedna.

Ribice koje ne izgledaju dobro premjestite u zaseban akvarij na promatranje. Ribice koje za sobom vuku izmet mogu patiti od zatvora te im treba davati posebnu hranu s visokim sadržajem vlakana — no pitajte prodavača za savjet.