Kako i gdje držati kuniće | Izrada kunićnjaka

Odrasle kuniće nemojte držati zajedno — osobito odrasle jedinke istog spola jer će se gotovo sigurno tući. Ženku stavite s mužjakom samo radi parenja.

Najbolje je kuniće držati u kunićnjaku vani na zaštićenome mjestu ili u dobro prozračenoj šupi ili u dvorišnoj zgradi. Nemojte kuniće držati u garaži — ispušni plinovi iz automobila ih mogu usmrtiti – ili u stakleniku, zimskome vrtu ili u kući jer im je ondje pretopio.

U idealnom slučaju kunići bi, osim kunićnjaka, trebali imati prijenosni obor radi kretanja, gdje bi ih se moglo pustiti na travu svaki put kad je lijepo vrijeme. Ako obor nije dobro zatvoren, morat ćete paziti na njih kako ne bi pobjegli ili kako ih psi ili mačke ne bi napadali.

Kunićnjak

1. Mora biti dovoljno prostran kako bi se kunić mogao ispružiti ili uspraviti — ne kraći od 900 mm, širine 600 mm i visine 450 mm. Treba ga postaviti dovoljno visoko od da kako bi kunić bio zaštićen od vlage i mraza.

2. Krov treba imati nagib od oko 50 mm prema natrag i biti prekriven bitumeniziranom tkaninom. Treba natkrivati kunićnjak sa svih strana, a prednji prepust treba biti širok najmanje 75 mm.

3. Otprilike jedna trećina kunićnjaka treba biti odvojena čvrstim vratima za spavanje i za leglo. Ostatak kunićnjaka treba imati odvojena vrata prekrivena žičanom mrežom od 13 mm. Oboja vrata trebaju biti sigurno zabravljena zasunom.

4. Unutar kunićnjaka ne smije se nalaziti ništa što bi moglo ozlijediti kunića — mreža treba biti umetnuta između letvica i okvira vrata.

5. Dobar kunićnjak možete sagraditi od šperploča debljine 13 mm te ih postaviti u okvir od LETAVA od mekanog drveta dimenzija 50 x 25 mm, kako kunić ne bi mogao lako izglodati drvenu gradu. Svu drvenu gradu treba premazati jednim od zaštitnih sredstava za DRVO koje nije otrovno za životinje. Ako napravite blago zakošen pod kunićnjaka prema stražnjem dijelu i u dnu stražnje daske napravite prorez za odvodnjavanje od oko 6 mm, to će uvelike olakšati čišćenje.