Kako naučiti mačke i pse gdje obavljati nuždu

Kad imate novu mačku u kući, dopustite joj da slobodno istraži prostor, ali držite je u zatvorenom prostoru najmanje deset dana.

1. Nabavite kutiju za nužnik, djelomično ispunjenu kupovnim pijeskom za mačke, i svakodnevno odstranjujte onečišćeni pijesak. Najmanje dva puta tjedno potpuno ispraznite kutiju i očistite dezinfekcijskim sredstvom.

2. Mačića ne smijete puštati van ili onamo gdje bi mogao doći u dodir s ostalim MAČKAMA dok ne primi cjepiva protiv mačjeg enteritisa i gripe. To se cjepivo daje u dvije faze, u devetom i trinaestom tjednu starosti.

Štene ne smije ići van iz kuće ili vrta dok ne bude cijepljeno protiv ŠTENEĆAKA i ostalih ozbiljnih zaraznih bolesti. Do tada obično bude tri mjeseca staro.

3. Naučite štene da obavlja nuždu na novinski papir uvijek postavljen na istom dijelu poda. Pohvalite ga kad obavi nuždu ondje gdje ste htjeli. Kroz nekoliko dana, štene će automatski ići na mjesto na koje ste ga naučili da ide.

4. Kad štene bude moglo izlaziti van, naviknite ga na izvođenje van neposredno nakon jela (i svaka dva do tri sata između). Odvedite štene izravno na mjesto gdje želite da obavi nuždu i pohvalite ga neposredno pošto obavi nuždu.

5. Kako štene raste, moći će se suzdržavati dovoljno dugo dok ga ne izvedete van. No obratite pažnju na njegove potrebe — ako su vrata prema vrtu (ili prema sobi gdje se nalazi novinski papir) zatvorena, a štene uznemireno krene prema njima i sjedne pored njih, to je znak da ga morate žurno izvesti van.