Kako postupiti kod ugriza bijesne životinje i prevenirati bjesnoću

Bjesnoća je vrlo opasna i zarazna virusna bolest koju prenose životinje — pogotovo psi i lisice. Prenosi se ugrizom zaražene životinje. Bolest se javlja u gotovo svim dijelovima svijeta, osim u Velikoj Britaniji, Skandinaviji, Australiji, Japanu i na Antartici.

Osoba koju ugrize bijesna životinja mora se liječiti prije no što se pojave simptomi jer inače terapija neće imati učinka i smrt obično nastupa u roku od nekoliko dana.

Nakon ugriza, potrebno je od 10 dana do jedne godine da se simptomi razviju, ali obično se pojave nakon 20 do 90 dana. Početni simptomi su vrućica, glavobolja, grlobolja i bol u mišićima, nakon čega slijedi bol i obamrlost dijela tijela kod ugriza. Dan-dva kasnije pacijent postaje nemiran, uzrujan i zbunjen. Može imati halucinacije, grčenje mišića, ukočen vrat i leđa te paralizirane dijelove tijela. Pacijentima također ide pjena na usta, imaju bolno grčenje grla.

Ako ste ugriženi

U zemljama gdje ima bjesnoće idite odmah mjesnom LIJEČNIKU ako vas ugrize bilo koja životinja. Nemojte čekati povratak kako biste se javili svome obiteljskom liječniku. Morate odmah primiti terapiju injekcijama, osim ako se izvan svake sumnje može dokazati da vas je ugrizla životinja koja nije bijesna. Ako je moguće, pobrinite se da životinja koja vas je ugrizla bude izolirana. Ako pobjegne, obavijestite lokalnu policiju.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.